Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

Ovacije Bečana virtuoznoj Ani Vidović, hrvatskoj kraljici gitare

Od početka do kraja koncerta, hrvatska kraljica gitare je svojim tehničkim bravurama najvišeg umjetničkog dometa i nevjerojatnom virtuoznošću prebiranja po žicama, bečku publiku, uglavnom pretplatnike austrijskog koncertnog ciklusa Jeunesse, ostavljala bez daha.
26. studenoga 2017. u 13:49 1 komentara 756 prikaza
Foto: D. Merkaš MIC.hr
Pogledajte galeriju 1/3

Ana Vidović (37), mlada Karlovčanka i  virtuozna gitaristica koja nastupa u najprestižnijim svjetskim koncertnim dvoranama, a stalno živi u SAD-u, održala  je u petak navečer u rasprodanoj  Schubertovoj dvorani  Konzerthausa u Beču, veličanstveni  gitaristički recital za pamćenje.

Đorđe Balašević u Areni Ispunio obećanje Tradicija se nastavlja – Balašević nastupa u Areni Zagreb 26. prosinca!

Od početka do kraja koncerta, hrvatska kraljica gitare je svojim tehničkim bravurama najvišeg umjetničkog dometa i nevjerojatnom virtuoznošću prebiranja po žicama, bečku publiku, uglavnom pretplatnike austrijskog koncertnog ciklusa Jeunesse, ostavljala bez daha. Vrhunskim oblikovanjem zahtjevnog glazbenog materijala i besprijekornim suptilnim izvedbama antologijskih djela svjetske gitarističke literature  koje potpisuju Johann Sebastian Bach, Mauro Giuliani, Domenico Scarlatti, Francisco Tarrega, Augustin Barrios-Mangore,  Federico Moreno Torroba te nažalost prerano preminuli  hrvatski  gitarista  i  skladatelj Slavko Fumić, Ana Vidović je publici jasno dala na znanje da ju isključivo zanima put vrhunskog gitarista.

Oduševljena publika je mladu i karizmatičnu gitarističku zvijezdu nagradila ovacijama, povicima „bravo“ i višestrukim pozivima na „bis“.  Ana je uzvratila s tri dodatka,  i to dva po izboru publike, kojoj je mlada glazbenica prepustila izbor:  Asturias Isaaca Albeniza  i Yesterday Beatlesa u sofisticiranoj obradi japanskog skladatelja Torua Takemitsua. I ta njena simpatična gesta najbolja je potvrda čarobnih vibracija koje su strujale te večeri između ove hrvatske kraljice gitare i bečkih glazbenih znalaca koji su jednostavno bili hipnotizirani bravuroznom umjetnicom i čarima gitare.

U svakom slučaju bio je to jedan od vrhunaca 13. Festivala hrvatske glazbe u Beču i večer za pamćenje. I  sjajna promocija hrvatske glazbene baštine i umjetnika u Austriji. Koncertu je bila nazočna i hrvatska veleposlanica u Austriji dr. Vesna Cvjetković. Oduševljenje koncertom nije skrivao ni muzikolog Davor Merkaš, inače inicijator, producent i urednik Festivala hrvatske glazbe u Beču, čiji je organizator Muzičko informativni centar Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski u Zagrebu.

„O svjetskoj reputaciji hrvatske gitaristice s američkom adresom govori i podatak da su ulaznice za koncert bile rasprodane mnogo prije, večeras se je doslovce  tražilo  mjesto više“, rekao nam je Merkaš i dodao:

„ Veličanstveni nastup.  Ana Vidović je svoju izvođačku  gitarističku tehniku izgradila do savršenstva što joj omogućuje da dope do metafizičke srži glazbe i čiste glazbene supstance, a to je odlika samo najboljih“. Napomenuo je da je umjetnica briljantni izdanak zagrebačke gitarističke škole i da je studirala u klasi prof. Istvana Römera, koji je bio student Darka Petrinjaka,  vrhunskog  glazbenog pedagoga, gitariste i lutnjiste, koji je ovu školu utemeljio i proslavio širom  svijeta. Velikom snagom i tehničkom konciznošću i Ana Vidović kroči njihovim stopama. Nadamo se da ćemo ju češće viđati na hrvatskim i europskim koncertnim pozornicama. Na ponos Hrvatskoj,  jer ipak je ona jedna od najmlađih virtuoza klasične gitare u svijetu.

Koncert u Areni Zagrebačka publika iznenadila Bryana Adamsa Tram 11 HIP HOP LEGENDE Tram 11: 'Umrli smo od straha da ovo večeras ispadne dobro' "Oliverovih 70" Oliver: Znam da će se ponoviti priča gdje ćemo opet nekamo letjeti
VIŠE PUTA ZABRANJENI
Masoni su u Hrvatsku došli u 18. stoljeću, a trenutno ih je 800
Valamar
Dobar posao u Valamaru
Ako volite ljude, kao animator u hotelu uopće nemate osjećaj da radite. To je posao mojeg života