Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vukovar

Otvoren stalni postav 'Muzeja Vukovara u progonstvu'

Gradski muzej Vukovar
Foto: Branimir Bradarić
1/6
27.05.2018.
u 16:14

Otvorenju stalnoga postava nazočila je i ministrica kulture u Vladi RH Nina Obuljen Koržinek

U Gradskom muzeju Vukovar danas je svečano otvoren stalni postav „Muzeja Vukovara u progonstvu“ kojega čine donacije likovnih umjetnika, ustanova i pojedinaca iz Hrvatske i inozemstva. Na ovaj način obilježeno je i 70. godina otvaranja prvog stalnog postava i 20. godina povratka u Vukovar.

Po riječima ravnateljice vukovarskog muzeja Ruže Marić na ovaj način zaokružen je kompletni postav Gradskog muzeja Vukovar pojašnjavajući kako je postav „Muzeja Vukovara u progonstvu“ nastajao tijekom 1991. i 1992. godine u vrijeme kada je Vukovar bio okupiran.

- Stalni postav "Muzeja Vukovar u progonstvu" jedna je vrlo važna umjetnička cjelina koja je nastajala kao izraz ljudi dobre volje koji su se vezali uz Vukovar, te kroz zajedništvo i poruku ljubavi pripremali su se za povratak na obalu Dunavu, za povratak u Vukovar, rekla je Marić.

Otvorenju stalnoga postava nazočila je i ministrica kulture u Vladi RH Nina Obuljen Koržinek koja je istaknula kako je nastajanje zbirke zapravo bio iskaz velike solidarnosti umjetnika i pokretača ove inicijative kako bi se pokazala vjera umjetnika da će darovane umjetnine pronaći svoje mjesto u Vukovaru nakon povrataka.

- U širem smislu, otvorenje stalnoga postava  ujedno je i završna faza prezentacije muzejskih zbirki Gradskog muzeja Vukovar u sklopu projekta Vlade Republike Hrvatske i Razvojne banke Vijeća Europe. U okviru toga projekta obnovljen je Gradski muzej Vukovar, izgrađen Muzej vučedolske kulture te obnovljen i Muzej Grada iloka, rekla je Obuljen Korćinek.

Ovakve manifestacije redovito su i vrijeme za ukazivanje ne umjetnine nestale tijekom agresije na Vukovar. Kako je rekla Branka Šulc, koja je bivša predsjednica Povjerenstva za povrat kulturne imovine, u Hrvatsku je od 30.000 nestalih umjetnina tijekom proteklih godina vraćeno oko 29.000 istih.

- Za povrat je ostalo oko 1000 umjetnina nestalih iz Srpskih pravoslavnih crkvi i manastira na području Hrvatske, rekla je Šulc.

Komentara 1

Avatar anti_komunist
anti_komunist
16:56 27.05.2018.

a kaj nisu bili depilirani koalicijski drugovi da vide svojih sunarodnjaka djelo.....mozda bi chedo stanimirovic nesto nadopunio u postavu......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije