Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Otvoren poziv piscima, pjesnicima i prevoditeljima za rezidenciju na Mljetu

28. listopada 2019. u 16:28 1 komentara 183 prikaza
Mljet

Izdavačka kuća Sandorf pokrenula je drugi ciklus projekta književnih rezidencija „Odisejevo utočište – Ulysses' Shelter“ uz potporu programa Creative Europe Europske unije te u suradnji s općinom Mljet i Nacionalnim parkom Mljet i međunarodnim partnerima iz Slovenije, Grčke, Srbije i Velike Britanije.

James Joyce Katolička crkva ga nije htjela, a Irci njegove ostatke sada pokušavaju vratiti kući

Od 9. listopada do 9. studenog otvoren je poziv za tri hrvatska sudionika međunarodnog programa književnih rezidencija. 
U prvoj fazi i prvoj godini projekta fokus je bio na mlade, ali već prepoznate pjesnike i pjesnikinje iz Grčke, Hrvatske i Slovenije – od prosinca 2018. do rujna 2019. dvanaest mladih pjesnika i pjesnikinja provelo je po tri tjedna na svim lokacijama uključenima u projekt – na Mljetu, u Ljubljani i u Larisi u Grčkoj. Program rezidencija bio je popraćen nizom događanja za lokalnu publiku (čitanja poezije, radionice pisanja), kao i neformalnim druženjima s pjesnicima i pjesnikinjama.

U drugoj fazi projekta književnih rezidencija „Odisejevo utočište – Ulysses' Shelter“ mreži rezidencija su se, uz prošlogodišnje sudionike Sandorf (voditelj projekta, Zagreb), Thraka publishing (Larisa, Grčka) i Društvo slovenskih pisaca (Slovenija, Ljubljana) priključila i dva nova partnera, Udruženje Krokodil (Beograd, Srbija) i Literature Across Frontiers (Aberystwyth, Wales), a projekt podupiru i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Dubrovačko-neretvanska županija. 

Saša Stanišić Frankfurtski sajam knjiga Saša Stanišić javno kritizirao Handkea

Projekt i mreža rezidencija namijenjeni su mladim piscima (proza i/ili poezija) i književnim prevoditeljima u dobi do 40 godina.
Program književnih rezidencija odvijat će se na otoku Mljetu (Hrvatska), u Ljubljani (Slovenija), u Larisi (Grčka), u Beogradu (Srbija) te na nekoliko lokacija u Walesu (UK). Program rezidencija, čiji je naglasak na transnacionalnoj mobilnosti i razvoju publike, omogućit će mladim piscima i prevoditeljima da rade, nastupaju i predstave se unutar dva različita društvena i kulturna konteksta.

Franjo Marić Skupljanje knjiga traži strast, ali i dugove

Od ukupno 15 izabranih rezidenata iz 5 europskih država partnera (mladih pisaca / književnih prevoditelja) svaki partner će oformiti stručni žiri sastavljen od vodećih stručnjaka iz područja književnosti koji će od prijavljenih kandidata izabrati 3 autora, sudionika mreže književnih rezidencija „Odisejevo utočište – Ulysses' Shelter“. Rezidencije će omogućiti nove prilike za ostvarenje kontakata s drugim autorima, prevoditeljima, urednicima, izdavačima i/ili predstavnicima različitih književnih organizacija i publike iz svih zemalja uključenih u projekt. Rezidencije će biti obogaćene popratnim programom koji sadrži različite književne aktivnosti namijenjene specifičnim (lokalnim) ciljanim skupinama.

Sve aktivnosti možete pratiti na stranici www.tovar.hr posvećenoj mreži književnih rezidencija „Odisejevo utočište – Ulysses' Shelter“, na stranici voditelja projekta www.sandorf.hr te na društvenim mrežama projekta i partnera.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • stari_mačak:

    Hajde, budite pošteni pa napišite da se već zna da na Mljet ide Ivana Šojat, miljenica svih režima :)