Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Frankfurtski sajam knjiga

Saša Stanišić javno kritizirao Handkea

Saša Stanišić
Foto: DPA/PIXSELL
VL
Autor
Denis Derk
17.10.2019.
u 10:37

Iako je svečano otvaranje 71. frankfurtskog sajma knjiga, na kojem je zemlja gost Norveška, proteklo uz brojne uzvanike, među kojima je bio i norveški prijestolonasljednički par, najviše pozornosti ipak je privukao njemački pisac bosanskog porijekla Saša Stanišić.

Zasjenio kraljevski par

Primajući njemačku književnu nagradu za roman “Porijeklo”, kritizirao je novog nobelovca Petera Handkea. “Imao sam sreću pobjeći od onoga što Handke ne opisuje u svojim tekstovima”, rekao je Stanišić u Frankfurtu na svečanoj dodjeli najprestižnije njemačke književne nagrade ističući da nobelovac Handke u svojim knjigama ne spominje žrtve. Naglasio je i da je nagradu u Frankfurtu primio kao predstavnik književnosti “koja nije cinična i nije dvolična i koja od čitatelja ne pravi budale tako što poetično zaodijeva u laž”.

Tijekom iznenadnog Handkeova posjeta rodnom selu u Koruškoj, vojska novinara pitala ga je za komentar Stanišićeve frankfurtske izjave, ali Handke je zavapio: “Ja dolazim od Tolstoja, od Homera, od Cervantesa. Ostavite me na miru”. Uprava frankfurtskog sajma ipak je pokazala koga od dvoje nobelovaca koji su proglašeni prije tjedan dana više preferira. Na glavnu konferenciju za novinare uoči otvaranja sajma pozvala je poljsku nobelovku Olgu Tokarczuk. A novinarima su se pri tome pohvalili da prodaja knjiga u Njemačkoj ove godine napokon raste, i to nakon sedam godina stagnacije i pada. Stoga se dobri rezultati očekuju i od sajma u Frankfurtu, na kojem je i ove godine hrvatski štand. A na štandu su posebno mjesto izborile knjige “Doba mjedi” Slobodana Šnajdera, “Ciganin, ali najljepši” Kristiana Novaka, “Proslava” Damira Karakaša, “Zao zrak” Igora Rudana, “Uspon i pad Koševskog brda” Branka Čegeca, “Kukci i druge jezive priče” Maše Kolanović, “Pjevač u noći” Olje Savičević, “Put u Gonars” Nikole Petkovića, “Zlatarovo zlato” Zdenka Bašića i Tanje Konforte i “Hrvatska kuharica” Mate Jankovića. Tu je, naravno, i izbor dječjih knjiga i slikovnica.

Hrvati u Frankfurtu

Od hrvatskih pisaca u Frankfurt dolaze Slobodan Šnajder čiji je roman “Doba mjedi” preveden na njemački jezik, Kristian Novak, Roman Simić, ali i austrijski književnik Norbert Gstrein koji često piše o hrvatskim temama. Oni će nastupiti i u službenom programu frankfurtskog sajma. I susjedna Slovenija se naveliko priprema za 2020. kada će biti zemlja gost u Frankfurtu, a na čuvenoj Plavoj sofi ove će godine gostovati i slovenski pisac Drago Jančar.

Norveška princeza Mette-Marit je na otvorenje sajma doputovala literarnim vlakom u kojem je bio i norveški pisac Jostein Gaarder, najpoznatiji po slavnom romanu “Sofijin izbor”. No, glavna norveška zvijezda ipak je Karl Ove Knausgaard, autor šestotomne knjige “Moja borba” koji je Düsseldorf počastio izložbom djela velikog norveškog slikara Edwarda Muncha o kojem je napisao i knjigu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije