Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Katolička crkva ga nije htjela, a Irci njegove ostatke sada pokušavaju vratiti kući

Građani Dublina pokreću akciju kako bi se posmrtni ostaci Jamesa Joycea, pisca najpoznatijeg po djelu "Uliks", vratili iz Züricha u domovinu.
23. listopada 2019. u 13:15 0 komentara 99 prikaza

Skupina Dublinaca pokreće akciju vraćanja posmrtnih ostataka slavnoga pisca Jamesa Joycea, pokopanog u Zürichu, daleko od irske prijestolnice koju je slavio u svojim djelima.

Saša Stanišić Frankfurtski sajam knjiga Saša Stanišić javno kritizirao Handkea

Dublinsko gradsko vijeće, zaduženo i za okrug Rathgar u kojemu je 1882. rođen poznati romanopisac i pjesnik James Joyce poduprlo prijedlog, pozvavši svojeg gradonačelnika da od irske vlade zatraži povrat Joyceovih posmrtnih ostataka iz Švicarske.

Vijeće želi "odati službeno priznanje osobi kojoj ga nismo pokazali onda kada je to trebalo u prošlosti", rekao je vijećnik Dermot Lacey, koji je prijedlog iznio u ime brojnih piščevih poklonika.

Irska vlada, koja je u vrijeme kada je Joyce živio i stvarao bila pod snažnim utjecajem Katoličke Crkve, odbila je vratiti tijelo Jamesa Joycea u domovinu nakon njegove smrti u siječnju 1941. zbog oštrih kritika što ih je iznosio protiv institucije crkve. 

Franjo Marić Skupljanje knjiga traži strast, ali i dugove

Lacey je kazao da pokušava stupiti u kontakt s Joyceovom bliskom rodbinom te da će se u svakom slučaju udovoljiti njihovim željama.

James Joyce umro je u dobi od 58 godina. Pokopan je zajedno sa suprugom Norom Barnacle i ostalim članovima obitelji na groblju Fluntern u Zuerichu.

kolektivna paranoja Kad svijetu zaprijeti rat ili strah od drugih, snimi se novi "Rat svjetova"

Njegovi poklonici peticijom traže da se posmrtni ostaci pjesnika vrate u Irsku na vrijeme, da bi se u veljači 2022. mogla dostojno obilježiti stota obljetnica izdavanja djela po kojemu je najpoznatiji u svijetu, "Uliksa"

Premda je veći dio života proveo na kontinentu, većina njegovih najpoznatijih djela, uz "Uliksa" i "Finneganovo bdijenje" te "Dublinci" govore o irskome glavnom gradu. Joyceovo remek-djelo "Uliks", objavljeno u Parizu 1922. godine, zabranjeno je u Irskoj zbog eksplicitnih prizora, što je još više utjecalo na Joyceovu averziju prema rodnoj grudi. Posljednjih 29 godina života Joyce je živio izvan Irske. Unatoč tomu njegovi dublinski obožavatelji svake godine 16. lipnja po cijelome gradu čitaju prizore iz "Uliksa", s obzirom na to da se radnja romana odvija 16. lipnja 1904.

Mani Gotovac Penelopa trenutno nije u modi, baš kao niti Odisej

Posmrtni ostaci još jednoga irskog velikana, pjesnika Williama Butlera Yeatsa, u Irsku su vraćeni 1948., nakon njegove smrti u Francuskoj devet godina ranije.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.