Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ponešto za svakoga

Otvoren 16. Vukovar film festival

Foto: Vukovar Film Festival
1/2
30.06.2022.
u 08:37

Istaknuto je i kako je redatelj filma „Vizija leptira“, Maksim Nakonečni, kojemu je to bio igrani prvijenac, insistirao da se premijera ovoga filma održi baš u Vukovaru s obzirom na to da zna što je Vukovar značio za Hrvatsku tijekom Domovinskog rata.

Poslije dvije godine tijekom kojih je puno toga bilo uvjetovano pandemijom večeras je u Vukovaru svečano otvoren 16. Vukovar film festival. Ovogodišnji festival započeo je projekcijom mađarskog kratkometražnog filma „Eger 1552“ redatelja Attile Szásza, a odmah potom i ukrajinskog filma “Vizija leptira” redatelja Maksima Nakonečnog.

-Ovogodišnji Vukovar film festival održava se do 3. srpnja do kada će biti prikazano 60-ak filmova na 4 lokacije u gradu. Raduje nas što smo u Vukovar ponovno uspjeli dovesti niz iznimno kvalitetnih filmskih ostvarenja – rekao je direktor festivala Igor Rakonić.

Podsjetio je kako je tijekom proteklih godina u Vukovaru, u okviru VFF-a, prikazano oko tisuću filmova te održano niz filmskih radionica uz uvijek bogate popratne sadržaje. Tako će i ovogodišnji VFF imati niz dodatnih događanja među kojima su i tri filmske radionice – radionicu jednominutnog filma u jednom kadru Zvonimira Rumboldta, scenarističku radionicu dramaturginje i scenaristice Sanje Kovačević.

Među posjetiteljima otvorenja i prezentacije filma „Vizija leptira“ bili su i glavni glumci ovoga ukrajinskog filma koji je nastao u koprodukciji s Hrvatskom - Edvin Liverić i Rita Burkovska. Po riječima Liverića film je sniman tijekom 2020. godine u vrijeme pandemije. Film je ratne tematike i kao da je nagovijestio sve ovo što se danas događa u Ukrajini.

-Ratna razaranja koja su prikazana u filmu načinjena su digitalno. Danas je to, nažalost, uobičajena slika u Ukrajini – komentirao je Liverić.

Istaknuto je i kako je redatelj filma „Vizija leptira“, Maksim Nakonečni, kojemu je to bio igrani prvijenac, insistirao da se premijera ovoga filma održi baš u Vukovaru s obzirom na to da zna što je Vukovar značio za Hrvatsku tijekom Domovinskog rata. Organizatori VFF-a napominju i kako će se svi filmski naslovi koji se prikazuju u službenoj konkurenciji festivala natjecati za nagradu „Zlatni šlep“. Nagrade će biti dodijeljene pobjednicima u kategoriji dugometražnog i kratkog igranog filma te dokumentarnog filma. O najboljima će odlučiti ocjenjivački žiri u kojem se nalaze glumac Marko Cindrić, nekadašnji urednik HRT-a Đelo Hadžiselimović te novinar, pisac, scenarist i producent Velimir Grgić.

-Vukovar film festival ima veliki značaj za Vukovar i to ne samo radi turizma nego i radi činjenice da je Vukovar svrstan na filmsku mapu ne samo Hrvatske nego i Europe. Među ovih 60 filmskih naslova svatko može pronaći nešto za sebe - rekao je zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac.   

VIDEO: Umjetnica izrađuje minijature setova poznatih filmova i serija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije