Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

Opera koju su prva izvela djeca stradala u paklu Auschwitza

Češku dječju operu u režiji Hrvoja Korbara i Krešimira Dolenčića izvest će dječji zbor Zvjezdice, i to u četiri izvedbe, 1. i 2. listopada u Jasenovcu u spomen na žrtve stradale u tom logoru
30. rujna 2021. u 11:46 0 komentara 180 prikaza

Festival suvremenoga židovskog filma – Festival tolerancije i Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust pripremili su novu hrvatsku izvedbu dječje opere “Brundibár”. Njenu praizvedbu gledali smo 2018., a sada će je u režiji Hrvoja Korbara i Krešimira Dolenčića izvesti dječji zbor Zvjezdice, i to u četiri izvedbe, 1. i 2. listopada u Jasenovcu.

Trpimir Jurkić Vlast postoji da se može miješati. Ljudskoj je naravi imanentna sebičnost, zvao se on političar ili ne

Njenim postavljanjem na području nekadašnjega koncentracijskog logora želi se komemorirati jasenovačke žrtve te podsjetiti na zločine koji se nikada i nigdje ne smiju ponoviti. Upravo ta bajkovita priča o Anuški i Jožici koji skupljaju novac za mlijeko bolesnoj majci simbol je moći umjetnosti, ali i tragedije jer izvođena je u najgorim mogućim okolnostima.

Naime, “Brundibára” je 1938. za židovsko sirotište u Pragu skladao češki Židov Hans Krása na libreto Adolfa Hoffmeistera. Ni jedan od njih nije bio na njenoj praizvedbi u zimu 1942. jer su tada već deportirani u Terezín, koncentracijski logor koji je povremeno služio kao kulisa za snimanje propagandnih filmova o ‘humanosti nacista’.

Nakon što su u Terezínu završila i gotovo sva djeca iz praškog sirotišta, izvedbe su nastavljene i tamo i opera je u godinu dana izvedena 55 puta. Posebna izvedba održana je 1944. za predstavnike Crvenog križa koji tada nisu znali da je većina onoga što vide farsa te da je jedan od razloga zašto se Terezín činio ugodnim činjenica da je većina zatvorenika već deportirana u Auschwitz. Poslije te godine izvedba “Brundibára” snimljena je i za nacistički propagandni film “Terezín: Dokumentarni film iz židovskog naselja”, a svi sudionici filma odmah nakon snimanja poslani su kamionima u Auschwitz gdje je većina skončala u plinskim komorama.

Art & Grad Urbana akcija koja razotkriva duboku krizu umjetničkih institucija u Zagrebu

– “Brundibár” je ujedno i upozorenje da se opasne ideje često kriju ispod benignih maski, ali i poziv na odgovornost umjetnika da se suprotstave svakom zlu, pa tako i relativizaciji najstrašnijih stranica naše povijesti s kojom se nažalost sve češće susrećemo – kazao je Hrvoje Korbar.

shrvana misica
Tuga u obitelji Ivane Paris: Iznenada preminula njezina mlađa sestra, imala je samo 31 godinu
PVMax
Sunce na vašem krovu
Projekt PVMax – REGEA priprema investicijski val u sunčane elektrane
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.