Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Oni su autori prvog pjesničkog pandemijskog "Dekamerona"

Digitalni zbornik poezije „Di si bio 2020.? – Stihovi pod maskama” objavljen je u digitalnom izdanju s humanitarnim ciljem prikupljanja sredstava za obnovu Gradske knjižnice i čitaonice u Petrinji.
28. ožujka 2021. u 12:44 0 komentara 185 prikaza
Pogledajte galeriju 1/4

Pjesnička inicijativa “Di si bio 2020.?” objavila je digitalni zbornik poezije „Di si bio 2020.? – Stihovi pod maskama”. Pjesme u zborniku, kojima se autori umjetnički suočavaju s izazovima koje je prošla godina obilježena pandemijom i potresom stavila pred njih, napisalo je deset pjesnikinja i pjesnika: Denis Špičić, Ines Kosturin, Ivor Kruljac, Julija Savić, Josipa Marenić, Luka Antić, Matko Abramić, Petra Zelenika, Vanda Borelli i Žarko Jovanovski. Zbirka je objavljena u digitalnom izdanju 22. ožujka, na godišnjicu razornog potresa u Zagrebu koji se dogodio netom nakon početka prvog lockdowna u Hrvatskoj te dan nakon što smo obilježili Međunarodni dan poezije. A cijela priča ima i humanitarnu notu jer pjesnici iz inicijative “Di si bio 2020.?” za cilj imaju i prikupiti sredstva za obnovu Gradske knjižnice i čitaonice u Petrinji, koja je teško stradala u potresu. Pa tako kada besplatno preuzmete svoj digitalni primjerak zbornika, što možete napraviti i na stranicama digitalne kolekcije Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, na samom početku dočekat će vas stranica s kodom koji vas vodi do računa Grada Petrinje i uputa kako donirati za obnovu petrinjske knjižnice.

Petra Ljevak Stalno slušamo da će e-knjiga prevladati, a papirnata izumrijeti, ali to se još dugo neće dogoditi

A dok su svi početkom pandemije prošle godine, kada smo tek zapeli u prvoj karanteni, počeli pričati kako je sada pravo vrijeme za pisanje novog “Dekamerona”, pjesnikinja Julija Savić odlučila je to i provesti u djelo. I tako se rodio ovaj naš, prvi hrvatski pandemijski zbornik pjesama.

– Julija se nekolicini nas javila preko Facebooka još negdje na počecima karantene, nakon zagrebačkog potresa. Vidjela je da svi nešto objavljujemo i pišemo i predložila kako bi bilo baš interesantno da od svojih radova iz tog razdoblja napravimo i zbornik. To je bila neka misao koja se zadržala unutar granica tog našeg inboxa, ali s početkom nove godine počeli smo ozbiljnije o tome razgovarati. A zbog svih ovih događaja oko Petrinje i Siska zaključili smo kako bi bilo dobro poeziju učiniti i društveno korisnom i tim putem skupljati novac za petrinjsku knjižnicu – otkrio nam je jedan od urednika i autora zbornika Ivor Kruljac.

Zbornik je podijeljen na deset blokova od pet pjesama, pri čemu je svaki blok posvećen jednom pjesniku, a počinje biografskim podacima o pjesniku te odlomkom naslovljenim „Di si bio 2020.?“ u kojem pjesnik dodatno opisuje svoje dojmove iz prošle godine. Željeli su na taj načini okupiti iskustva različitih ljudi u sličnim okolnostima i omogućiti na taj način čitatelju da promotri različitosti i zajedničke točke individualnih umjetničkih doživljaja pandemije i potresa.

Zbornik je grafički uredila i ilustrirala mlada i talentirana umjetnica Nina Alvir, predgovor djelu napisala je pjesnikinja Monika Herceg, a pogovor o ilustracijama u zborniku sročio povjesničar umjetnosti i novinar Saša Pavković. Sve je to rezultiralo jednim mozaikom, kompilacijom različitih vrsta izraza o nečemu što nam je svima zajedničko, kako to nazivaju “iskustvu prošlogodišnje probne vožnje za apokalipsu.” Svojim radom željeli su skrenuti pažnju i na nezaštićen položaj u kojem su se kulturni radnici, pisci i umjetnici našli tijekom pandemije. A znakoviti naziv “Di si bio 2020.?”, otkrivaju nam, referenca je na ono nezgodno pitanje “Di si bio ‘91.?”.

rutger bregman Neoliberalizam je kriv što je napredak usporen. O nama ovisi hoćemo li sve uništiti ili napredovati

– Svakome od nas taj naslov predstavlja nešto drugo. No, za mene to znači da, iako smo prošli kroz jednu traumatičnu godinu, ne moramo se stalno vrtjeti u prošlosti. Mi smo ovime uspjeli izbaciti nešto iz sebe i suočiti se sa stvarima koje su nas mučile kako bismo mogli nastaviti dalje – zaključio je Ivor Kruljac.

Mons. Mate Uzinić
MONS. UZINIĆ NA FACEBOOKU
'Žao mi je ako sam razočarao neke vjernike'
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.