Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Odluka žirija: Niste 
'pogodili' Tuđmana, 
Kipari: Tražimo pošteno suđenje

I dalje se ne zna tko će raditi spomenik ispred Uprave grada
16. travnja 2015. u 10:00 42 komentara 7127 prikaza
13.04.2013., Pridraga - Spomenik prvom hrvatskom predsjeniku Franji Tudjmanu.  Photo: Zeljko Mrsic/PIXSEL
Foto: Željko Mršić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

– Tražimo pošteno suđenje, tražimo netendenciozan žiri i mogućnost ravnopravnog sudjelovanja svih pa, dakle, i nas koji smo sudjelovali u poništenom natječaju za spomenik dr. Franji Tuđmanu u Kninu – kaže nam akademski kipar Zoran Jurić, jedan od sudionika natječaja koji su pismeno protestirali zbog odluke da se natječaj poništi i zbog načina na koji je to poništenje argumentirano.

Tko je razočaran

Jurić je zajedno s arh. Brankom Silađinom autor spomenika prvom hrvatskom predsjedniku koji je postavljen u Splitu. I oko tog je spomenika bilo malo okapanja – da sliči ovome ili onome... – ali se sve to stišalo i dr. Tuđman ponosno stoji oslonjen na čvrstu kamenu kocku koja predstavlja stabilnu hrvatsku neovisnost. No neosporni kiparski talent Jurića i još 14 autora i autorskih grupa koje je Ocjenjivački sud kninskog natječaja uzeo u obzir za ocjenjivanje nije, čini se, bio dovoljan da se među njima izabere prvonagrađeni i da se po njegovoj ideji ispred Gradske uprave Grada Knina podigne spomenik dr. Franji Tuđmanu.

Ocjenjivački je sud natječaja oglasio kako nijedan od 15 prijedloga koje je uzeo u obzir za ocjenjivanje ne odgovara kriterijima natječaja i naručitelja. Na tu ocjenu, na dvije rečenice kojima je "uđuture" pokopan rad 15 sudionika natječaja iako je žiri imao obvezu da argumentirano protumači svaki pristigli rad, reagira sada grupa odbijenih sudionika kninskog natječaja. Žiri naravno ima pravo odbiti sve umjetnike svijeta, ali odbijeni su kipari uočili još niz poteza koji se tu nisu smjeli dogoditi! Zato su o tome napisali pismo gradonačelnici Knina Josipi Rimac, koja je u suradnji s HDLU-om i raspisala natječaj, a dobivaju odgovor koji potpisuje službenica za informiranje Sanja Lozančić.

"Razumijemo Vaše nezadovoljstvo, ali svakako smatramo bitnim istaknuti kako smo ipak mi kao Grad ostali najviše razočarani cjelokupnim razvojem događaja jer niti jedan od autora koji je svoj rad prijavio na natječaj nije uspio osjetiti i kroz svoj rad utjeloviti snagu dr. Franje Tuđmana koju smo mi željeli pokazati", navodi se u pismu.

Jurić je dakle u Splitu uspio osjetiti tu snagu, a eto u Kninu nije...

"Nedvojbeno je da spomenik dr. Franji Tuđmanu u Kninu mora biti poseban, drugačiji od svih do sada podignutih obzirom na važnost dr. Franje Tuđmana za Grad Knin i Oluju.

Želja Grada Knina kao Naručitelja jest da spomenik bude prepoznatljiv u povijesnom i simboličkom kontekstu Grada Knina, npr. ljubljenje zastave, podignute ruke i sl., a to kroz nijedan pristigli rad (po sada već poništenom natječaju) nismo dobili", navodi se u pismu odbijenim kiparima.

Anatomska korektnost

"Vaš autistični odgovor, poslan nam po nekoj Vašoj pravnici u gradskoj službi, još više na vidjelo ističe koliko je ova situacija apsurdna", kažu na to umjetnici u pismu gradonačelnici Josipi Rimac.

Dodaju da obrazloženje odluke Ocjenjivačkog suda nije onakvo kako se navodi u dopisu. U obrazloženju se izrijekom navodi kako je razlog poništenja natječaja to što: "Prepoznatljivost fizionomije i pokreta nije postignuta", te "pokreti su prenaglašeni ili nenaglašeni, a ni anatomska korektnost nije uvijek dosegnuta." Sve ove kategorije su empiričkog karaktera, dakle provjerljive. To bi, otprilike značilo da, ako bi u prostoriju u kojoj su izloženi naši prijedlozi pripustili desetak sasvim slučajno odabranih osoba, i postavili im jednostavno pitanje: "Tko je osoba koju predstavlja ovo rješenje?, nijedna od njih ne bi prepoznala Franju Tuđmana! Sve ovo navodi, gospođo gradonačelnice, na to da ste dovedeni u zabludu od strane Ocjenjivačkog suda, koji očito nastupa klijentelistički. Nama je to, koliko žao toliko nas i deprimira pa i uznemiruje – poručuju nezadovoljni umjetnici.

Njima je, kojeg li apsurda zabranjeno da se iznova jave na predstojeći natječaj za spomenik Tuđmanu!

>> Otkriven četiri metra visok spomenik Franji Tuđmanu

Kninska spomenička saga...

Mnoge su stvari bolne za kipare koji su nokautirani u prvom sazivu natječaja za spomenik dr. Tuđmanu u Kninu. Gotovo i nema grada koji nema spomenika prvom hrvatskom predsjedniku, pa se zahtjev gradonačelnice Knina za posebnošću i prepoznatljivošću (bukvalnom i simbolnom) figure dr. Tuđmana čini kao da Knin već ima rješenje, a natječaj je samo formalan. Nije jedan slučaj u nas da stručni kipari otpadnu a zamijeni ih lokalni amater ili kipar kojem je obećano da će raditi spomenik. Na to upućuju i potezi oko natječaja u Kninu. U novom se natječaju zabranjuje sudjelovanje sudionika čiji su prvi prijedlozi odbijeni. Na ponovljeni se natječaj poziva sedam autora koji će se navodno inspirirati na licu mjesta za ovaj spomenik. Šibenski portal objavio je fotografije nekih od radova pristiglih na ovaj natječaj prije nego su otvorene omotnice s podacima i sastavljeno i poslano izvješće o radu Ocjenjivačkog suda.

VIŠE JE MANJE
Torbice kao izraz stila – ove sezone u modi su upečatljivi komadi

A1 izdvaja za Vas

  • adrian1:

    hahahaha kakva je ovo pardoija. Pa zar nije kasno za prvoaprilske šale???

  • petnaestica:

    na otvaranju spomenika će pjevati Borna Rajić

  • dimnajac:

    Ovaj spomenik je užas!!! Tule se vjerojatno okreće u grobu. Kad je on imao takve naočale? Gore od toga je samo Starčević na istoimenom osječkom trgu i spomenik braniteljima u Sesvetama... Da, naravno... fali grb...