Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ROBERT MULLIGAN (1925-2008)

Odlazak dojmljivog redatelja

23.12.2008.
u 12:15

U vrijeme starog Hollywooda, koji se još uvijek držao "studijskog sustava", svaki redatelj mogao je biti siguran da će ga barem jednom u karijeri dopasti scenarij od kojeg može napraviti remek-djelo. Tako je bilo i s Robertom Mulliganom, koji je preminuo ovaj vikend u 84. godini, a ostat će upamćen po tome što je 1962, režirao "To Kill A Mockingbird" ("Ubiti pticu rugalicu", ili u novom prijevodu "Kao kad ubiješ drozda"), slavnu ekranizaciju romana Harper Lee s Gregoryjem Peckom u glavnoj ulozi.

No, nije to jedini dobar film koji je Mulligan ostavio za sobom. Taj redatelj koji se nekon služenja u marincima u ratu počeo baviti novinarstvom, da bi ubrzo prešao na televiziju pa s nje na film, skoro da nema loš film u svojem opusu; među "male" filmove koje je snimio spada, recimo, melodrama "Ljubav s pravim strancem" iz 1963. s Natalie Wood i Steveom McQueenom, prvi film koji se usudio javno spomenuti abortus. Među antologijske filmove spada i Mulliganovo "Ljeto '42.", a taj redatelj ostat će zapamćen i po svom sjajnom "njuhu" za buduće velike glumce. U "Ptici rugalici", kao grozni susjed Boo Radley kojim plaše djecu, debitirao je Robert Duvall. U filmu "Inside Daisy Clover" koji je Mulligan režirao 1965., prvu glavnu ulogu dobio je Robert Redford.

A kad je režirao svoj zadnji film, "Čovjek na mjesecu" (1991.) Mulligan je za glavnu ulogu 14-godišnjakinje zaljubljene u dečka kojem se sviđa njezina starija sestra, iz hrpe djevojčica izvukao jednu malu koja je došla na audiciju za statiste i odmah joj dao glavnu ulogu. Njezino ime? Reese Witherspoon.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije