Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Odbiti milijune za nekoliko koncerata mogu samo najveći poput Talking Headsa

Utrecht Robin/PIXSELL
14.02.2024. u 08:45

Naš glazbeni kritičar Hrvoje Horvat piše o trendovima na hrvatskoj i svjetskoj glazbenoj sceni

Dugo se već nagađalo o mogućem ponovnom okupljanju Talking Headsa, ali je prošlotjedna vijest prekinula sve želje publike i kritike. Možda je i bolje tako, jer David Byrne sa zadnjim projektom "American Utopia", koji je izveo i na zagrebačkom festivalu INmusic 2018. i dalje je u naponu autorske snage pa mu podsjećanje na prošla vremena i nije toliko potrebno. Osim kad se radi o legendarnim pothvatima bivšeg društva.

U povodu 40. godišnjice legendarnog koncertnog filma "Stop Making Sense" Talking Headsa i redatelja Jonathana Demmea iz 1984. godine, lani je u kinima svjetskih metropola održano nekoliko projekcija restauriranog filma s novopronađenih negativa, premijerno na filmskom festivalu u Torontu. Tom prigodom članovi grupe koja je u vrijeme najveće slave nastupila u zagrebačkom Domu sportova 1982., okupili su se prvi put nakon dvadesetak godina na seriji intervjua nakon projekcije filma, od kojih je neke vodio i redatelj Spike Lee. Bilo je tu i "Late Night" televizijskih gostovanja u premijernim američkim televizijskim emisijama.

Dvostruki vinilni album "Stop Making Sense" objavljen tom prigodom – s prvi put objavljenim čitavim zvučnim zapisom koncerta iz 1983. godine – postao je najtraženija roba na tržištu. Ubrzo je rasprodan i danas, skupa s velikom knjižicom s novim esejima Byrnea, Tine Waymouth, Jerryja Harrisona i Chrisa Frantza dostiže cijene od stotinjak i više eura na eBayu. Očito se diskografska kuća "Rhino" preračunala u projekciji zanimanja široke svjetske publike, pa će se reizdanje spomenutog dvostrukog vinila uskoro ponovno pojaviti. No, u drugačijoj omotnici, za koju je ovaj put korišten urnebesni plakat koji je za film Talking Headsa napravljen u afričkoj državi Gani.

Tek početkom ove godine krenula je distribucija enormno dobrog koncertnog filma i na "reduciranim" projekcijama u europskim kinima, a ostaje vidjeti hoćemo li ga barem jednokratno dočekati i u Hrvatskoj, gdje su slične filmske projekcije zadnjih godina bile redovita pojava. No, glavna vijest i govorkanja ticala su se mogućeg okupljanja Talking Headsa, čiji su članovi usprkos ranijih svađa dostojanstveno "izdržali" sva zajednička pojavljivanja u javnosti povodom projekcija filma "Stop Making Sense". Dapače, činilo se da su danas napokon u nešto boljim privatnim odnosima, a zvuk zveckanja dolarima činio se jačim kao mamac mogućeg ponovnog okupljanja.

Na kraju, od moguće izreke "ako ne sad, onda kad?", ostalo je ništa, jer prošli tjedan objavljeno je da je šef američkog festivala Coachella Paul Tollett još u Torontu odustao od ponude deset milijuna dolara grupi za nastup na tom festivalu, shvaćajući da "nema šanse" da se to dogodi. Nakon toga javili su se i predstavnici vodeće koncertne agencije Live Nation s podatkom da su Talking Headsima ponudili 80 milijuna dolara za šest do osam nastupa na nekoliko festivala i koncerata ovog ljeta, što su članovi grupe odbili.

Možda je i bolje tako, mada je jasno da odbiti 80 milijuna dolara za par koncerata mogu samo najveći poput Talking Headsa. Ostaje nam čekati film "Stop Making Sense" u kinima, ili skoknuti na potvrđenu projekciju u austrijski Graz i na velikom platnu vidjeti veliki koncert, jedan od najboljih u povijesti filmovane rock glazbe. Dobra vijest je i da će se nova verzija restauriranog filma pojaviti na blu-ray disku, ali s paprenom cijenom i u isključivoj distribuciji američkog butik-izdavača A24, što znači da će vas poštarina i carina do Eu koštati dvostruko više od početne cijene diska 53 američka dolara.

Ponovimo, Byrne nam je nastupom na INmusicu 2018. demonstrirao koliko je ostao u sjajnoj formi, a i njegov koncertni film "American Utopia" s te turneje, slično kao i "Stop Making Sense" nekada, opet pokazao inovativno pomicanje mogućnosti koncertne prezentacije. Mogli ste to vidjeti i na velikom kino platnu u zagrebačkoj Laubi gdje je "Američka utopija" prikazana u programu "Motovun u Zagrebu", a svakako ga je preporučljivo nabaviti ga na Blu-ray disku i opetovano pogledati. No, povijest ostaje naklonjena Talking Headsima.

Godinu dana nakon fenomenalnog nastupa u Domu sportova snimili su koncertni film "Stop Making Sense", a čak ako i niste bili upoznati s radom Talking Headsa, sigurno se sjećate scena iz filma, barem po onom prevelikom bijelom odijelu Davida Byrnea. Ako ste bili poklonik grupe i imalo zainteresirani u tada aktualna zbivanja na rock-sceni, onda ste zasigurno srpnja 1982. bili u velikoj dvorani Doma sportova gdje su Talking Headsi održali svoj jedini koncert kod nas.

Nastup zabilježen u filmu "Stop Making Sense" režirao je Jonathan Demme, koji će nekoliko godina poslije izbiti na čelnu listu svjetskih redatelja sa svojim prvim igranim filmom "Kad jaganjci utihnu", a njega ste sigurno gledali nekoliko puta. Taj koncert Talking Headsa u Los Angelesu dobio je tada uz film i izdanje na vinilu, potom i CD-u, ali skraćeno. Prošlog ljeta u povodu 40. godišnjice objavljivanja film je ponovno krenuo u svjetsku kinodistribuciju, a snimka koncerta prvi je put bila je objavljena u potpunosti, kao dvostruki vinil s čitavim tada odsviranim repertoarom od 18 pjesama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije