Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagreb Film Festival

Od ekoterorizma i regruta ISIL-a do silovanja

31.10.2018.
u 10:28

16. izdanje festivala od 11. do 18. studenog u glavnoj konkurenciji donosi u Zagreb, a potom u još 15 hrvatskih gradova filmske hitove od Italije i Islanda do Tajlanda i Perua

Novo izdanje 16. Zagreb Film Festivala održava se od 11. do 18. studenog u kinima Europa i Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, F22 – Novoj akademijskoj sceni, dvorani Müller kina Europa, Narodnom sveučilištu Dubrava i Kulturnom centru Travno, a u utrci za Zlatna kolica je 11 dugometražnih, 10 kratkometražnih i 19 kratkih filmova. Među njima su i hrvatske premijere “Sam samcat” Bobe Jelčića, “Teret” Ognjena Glavonića i “Kao da je moj sin” s Tihanom Lazović.

– Glavni program predstavlja 12 novih autora i njihove prve ili druge filmove, a njih 11 natječe se za Zlatna kolica. Filmovi od Italije i Islanda do Tajlanda i Perua jezikom filma progovaraju o vrućim temama – izbjegličkoj krizi, regrutima ISIL-a, silovanju, položaju žena u društvu i odlasku mladih u bolju budućnost – najavio je Boris T. Matić, direktor festivala.

Planina Brokeback u Andama

Gledat ćemo tako “Dragi sine” tuniškog redatelja Mohameda Ben Attije koji prati agoniju oca nakon što mu se sin pridruži ISIL-u. Film “Divljina” debitantsko je ostvarenje američkog indie glumca Paula Danoa. Stiže i brazilska drama “Voljeni” Gustava Pizzija čija se glavna junakinja suočava sa “sindromom praznog gnijezda” kad joj sin najavi odlazak na drugi kontinent, dok se “Sve je dobro” njemačke redateljice Eve Trobisch bavi problemom neprijavljivanja silovanja.

U islandskoj komediji “Halla ide u rat” Benedikta Erlingssona glavna junakinja mora odabrati između ekoterorizma i majčinstva. Tu su i dva vizualno raskošna filma iz peruanske i tajlandske kinematografije. “Retablo” Alvara Delgada Aparicija o religioznoj seoskoj zajednici u Andama, a prati oca i sina čiji se odnos komplicira nakon šokantnog obrata u stilu Planine Brokeback te “Manta Ray” u režiji Phuttiphonga Aroonphenga, priča s motivom krađe identiteta koja ukazuje na sudbinu Rohindža, jedne od najprogonjenijih etničkih manjina na svijetu.

Labirint socijalne službe

Nastavak pak međunarodne karijere Tihane Lazović pratimo u filmu “Kao da je moj sin” talijanske redateljice Costanze Quatriglio. “Sam samcat” Bobe Jelčića film je o ocu koji zbog želje da viđa kćer završi u labirintu hrvatske socijalne službe, a “Teret” Ognjena Glavonića o vozaču kamiona koji prevozi tajanstveni teret progovara o zataškavanju ratnih zločina u Srbiji za vrijeme Miloševića. Scenarij se temelji na istinitoj priči, premijerno je prikazan u canneskom programu 15 dana autora, a Leon Lučev osvojio je Srce Sarajeva za najboljeg glumca.

U glavni program uvrštene su i komedije: “Stari momci”, suvremena obrada priče o Cyranu de Bergeracu te film “Sidro i nada” Carlosa Marques-Marceta koji se prikazuje izvan konkurencije. Novitet je festivala i da od 15. do 18. studenog izbor filmova sa 16. ZFF-a stiže u još 15 hrvatskih gradova.

Ključne riječi

Komentara 1

DA
Danijel2
18:55 01.11.2018.

Draži su mi filmovi koji nose pozitivu. Negative je sve prepuno, pa mi ne treba i u kinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije