Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Angažirane teme

Zagreb Film Festival otvoren filmom o ženskoj borbi za pravo glasa

Foto: ZFF
1/12
11.11.2017.
u 23:37

Festival se održava na nekoliko lokacija, u kinu Europa i dvorani Mueller, kinu Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, na novoj sceni Akademije dramskih umjetnosti F22.

Filmom "Božanski red" Petre Volpe, humoristične drame koja prikazuje kako su se žene u Švicarskoj za pravo glasa izborile tek početkom sedamdesetih, u subotu je otvoren 15. Zagreb Film Festival (ZFF), koji će u narednih devet dana u natjecateljskim i popratnim programima prikazati više od stotinu filmova.

"Iza nas je četrnaest izdanja festivala koji ponosno nosi ime našeg grada", rekao je direktor festivala Boris T. Matić, najavivši da će se ovogodišnji odabrani filmovi baviti društveno angažiranim temama, od ženskog prava glasa i prava na pobačaj, do LGBT zajednice i posljedicama PTSP-a u obiteljskom okruženju.

"Ipak dosta filmova na te naizgled teške teme autori su obradili na pristupačan način za široku publiku", dodao je.

Otvorenje ZFF-a, na kojemu se okupilo niz osoba iz kulturnog života, među kojima su bili i izaslanici Ministarstva kulture te Grada Zagreba, tradicionalno je mjesto na kojemu Hrvatska udruga producenata uručuje Nagradu Albert Kapović.

Ove godine dodijeljena je Hrvoju Laurenti, izvršnom direktoru kina Europa i Zagreb film festivala te predsjedniku Hrvatske mreže neovisnih kino prikazivača.

1/12

"Laurenta je sa svojim timom u kinu Europa uspio revitalizirati ritual urbanog odlaska u kino i napraviti odredište ne samo za filmaše, nego i sve filmofile, mjesto gdje se nalazimo i izmjenjujemo kreativne ideje i slavimo filmsku umjetnost", rekla je u ime Hrvatske udruge producenata Vanja Sremac, uručivši mu nagradu.

Među ostalim, dodala je, kinu Europa je osigurao prestižnu Nagradu za najbolji program u prošloj godini Europa Cinemas, u konkurenciji više od tisuću kina iz 41 zemlje.

"Ponosan sam i počašćen što mi je ove godine pripala nagrada jer kad dobiješ ovakvo priznanje od struke i kolega to znači da si na dobrom putu", istaknuo je Laurenta.

Podsjetio je kako je Kapović bio i idejni pokretač udruženja neovisnih kina diljem zemlje, koje je tada imamo malo članova, a danas okuplja 52 kina u 39 gradova. "Cilj nam je da zajedno  budemo jači i da radimo na otklanjanju svih nedostatak koje imamo, a o jedan od najvažnijih ciljeva je da vrhnuski i kvalitetan umjetnički program dovedemo u sva mala naselja, sela i otoke", ustvrdio je.

Laurenta kaže kako su, kada su prije devet godina preuzeli kino trebali ozbiljno zasukati rukave i čekao ih je težak rad. "Cilj nam je bio da napravimo od kina Europa jednu od najznačajnijih kulturno-umjetničkih institucija na ovim prostorima, a da smo to ispunili  potvrdilo se u obliku prošlogodišnje nagrade", ustvrdio je.

Film koji je otvorio konkurenciju festivala, 'feel good' uradak Petre Volpe, švicarski kandidat za Oscara, premijerno je prikazan na prestižnom Tribeca Film Festivalu, a publiku je na otvorenju na hrvatskom jeziku pozdravila Rachel Braunschweig, koja je za sporednu ulogu ostvarenu u tom filmu osvojila Švicarski filmsku nagradu.

Za nagrade jubilarnog festivala, koje će se znati u subotu, 18. studenog, natječe se trinaest dugometražnih filmova te po desetak kratkometražnih u međunarodnom programu i u hrvatskom programu Kockice.

Od naslova koji bi mogli pobuditi interes posjetitelja su i dva ostvarenja nominirana za nagrade Europske filmske akademije u kategoriji najboljeg filma, tzv. europske Oscare.

To su "120 otkucaja u minuti" Robina Campilla koji se prikazuje u ZFF-ovom programu Dan LUX filma i "Bez ljubavi" Andreja Zvjaginceva uvršten u natjecateljski program Ponovno s nama.

Za istu se nagradu natječe i "The Square", novi film švedskog redatelja Rubena Östlunda, čiji se debitantski film "Mongoloid s gitarom" na ZFF-u prikazuje u sklopu programa Moj prvi film: Švedska.

Program PLUS, namijenjen mladim gledateljima, donosi čak dva kandidata za tu prestižnu nagradu - humoristična drama "Vincent" Cristopha von Rompaeya, u kategoriji Najbolje europske komedije, i "Ljeto 1993." Carle Simon, nominiran u kategoriji Europsko otkriće.

Za najbolju europsku komediju konkurira i belgijsko-nizozemsko-bugarska satira "Kralj Belgijanaca" Petera Brosensa i Jessice Woodworth, koja je na ZFF-u prikazana prošle godine. Redatelj tog filma član je glavnog žirija 15. ZFF-a.

Festival se održava na nekoliko lokacija, u kinu Europa i dvorani Mueller, kinu Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, na novoj sceni Akademije dramskih umjetnosti F22.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije