Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival

Od 11. do 16. listopada 8. Zagreb Kom ponovno dovodi elitu u HGZ

zagreb kom
ZAGREB KOM
07.10.2013.
u 07:00

Na festivalu, uz ostale, prvi put nastupaju berlinski virtuoz violine Guy Braunstein i Martina Filjak

Usprkos svim kriznim i ostalim neprilikama, zagrebačka publika i ove će jeseni imati priliku nekoliko dana uzastopce uživati u vrhunskom komornom muziciranju. Niti se išta manje od toga očekuje, niti je išta manje od toga u prošlih sedam godina nudio Zagreb-kom, punim nazivom Zagrebački međunarodni festival komorne glazbe.
Osmo izdanje održat će se od 11. do 16. listopada na starom mjestu, u Hrvatskom glazbenom zavodu, i sastoji se od šest koncerata. Umjetnička ravnateljica Susanna Yoko Henkel i njezin suprug Dalio Despot kao izvršni direktor svaki od koncerata najavljuju s velikom radošću i uzbuđenjem. Kod njih drukčije ne ide i to je jedan od razloga posebnosti i izvrsnosti tog festivala. Drugi razlog je njihova velika prijateljska mreža sjajnih glazbenika među koje spada i Susanna Yoko kao solistica i kao profesorica prestižne Visoke škole za glazbu u Kölnu, ali od lani i Muzičke akademije u Zagrebu.

Najdulji zagrebački staž
Kada nisu u Zagrebu, Henkel i Despot stanuju u Berlinu i neprestano stječu nove prijatelje kojima najviše pričaju o Zagrebu. Činjenica je da se na njihov i naš festival glazbenici rado odazivaju i vraćaju. O tome govori i ovogodišnji popis umjetnika. Violist Guy Ben-Ziony ima najdulji “zagrebački staž” i već sedmu godinu spada među one koji Zagreb-kom ne propuštaju. U tu najužu jezgru festivalske obitelji već spada i pijanistica Lauma Skride. Posebno uzbuđenje uvijek izazivaju nova lica. Glazbenici koji će ove godine prvi put nastupiti na festivalu zagrebačkoj su publici već dobro poznati, a i Zagreb je dobro poznat njima. Naravno, to se u prvom redu odnosi na rođenu Zagrepčanku, sjajnu hrvatsku pijanisticu Martinu Filjak, ali isto tako i na violinista Guya Braunsteina.

I ja sam Hrvatica!
Dugogodišnji koncertni majstor Berlinske filharmonije često je nastupao na Festivalu sv. Marka. Braunstein, rođen u Izraelu, ovog je ljeta u njemačkoj kulturnoj javnosti privukao pažnju svojim odlaskom iz Berlinskih filharmoničara nakon što je dvanaest godina bio prva violina legendarnog orkestra. Učinio je to, između ostalog i zato da bi mu ostalo više vremena za solističke nastupe i komorno muziciranje. Na oproštajnom recitalu u Berlinskoj filharmoniji za klavirom ga je pratio Daniel Barenboim. S Braunsteinom u Zagreb dolazi i njegova supruga, flautistica Gili Schwarzman.
Zagrebačkom jesenskom okupljanju glazbeničke elite ove će se godine pridružiti još jedan umjetnik koji je inače bio redoviti gost ugaslog i među poklonicima neprežaljenog Rachlinova festivala u Dubrovniku: to je norveški violončelist Torleif Thedéen. Novo lice bit će i Julija Deyneka, još jedno prvo gudalo Berlina. Ruska glazbenica prva je violistica berlinske i Barenboimove Staatskapelle. No, uz slavna imena Susanna Yoko Henkel s još većim veseljem Zagrebu želi predstaviti i jedno otkriće: mladu rusku violončelisticu Anastaziju Kobekinu koja ju je oduševila na kultnom violončelističkom festivalu u Kronbergu.
U petak 11. listopada festival će otvoriti Francuska noć sa skladbama Debussyja, Poulenca, Ravela i Chaussona. Subota će biti dan za Schumanna i Brahmsa, a nedjelja za Mozarta čija će se glazba svirati i četveroručno kada za klavir skupa sjednu Martina Filjak i Lauma Skride. U ponedjeljak se sviraju dva kolosalna seksteta: Brahmsov Prvi u B-duru te opus 70 Petra Iljiča Čajkovskog, slavno i popularno “Sjećanje na Firencu”. U utorak 15. listopada u 11 sati počinje matineja za djecu u suradnji s osnovnim školama iz središta Zagreba, a pozvani su i svi ostali. Među ostalim veseljima mladu publiku očekuje i poznata glazbena priča o biku Ferdinandu u kojoj će kao naratorica u HGZ-u debitirati i poznata televizijska novinarka Maja Sever. Finale će 16. listopada biti Slavenska noć  s djelima Prokofjeva, Stravinskog, Šostakoviča i Szymanowskog, ali i Dore Pejačević i Božidara Kunca.
Susannu Yoko Henkel u Zagrebu redovito pitaju koliko Hrvata nastupa na festivalu. Ona neumorno odgovara da je festival međunarodni i da se glazbenici ne biraju po nacionalnosti. Uz to, na svom sada već savršenom hrvatskom, podsjeća: “Uostalom, i ja sam Hrvatica!”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije