Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIMPOZIJ

O Marinkoviću samo komiški iskreno

16.09.2002.
u 00:00

"Nemojte me hvaliti jer bih se na nebu mogao postidjeti", govorio je prije smrti Marinković

KOMIŽA - U Komiži je jučer završio trodnevni kulturno-znanstveni simpozij "Dani Ranka Marinkovića" što su ga organizirali Razred za književnost HAZU-a, Društvo hrvatskih knjižvnika i Grad Komiža pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Večernjeg lista i Slobodne Dalmacije. Glavna tema tog kulturno-znanstvenog skupa bila je "Ranko Marinković između otoka i kopna", a o književnome djelu pokojnoga akademika, romanopisca i dramatičara, govorilo je desetak hrvatskih akademika, književnika i publicista - među kojima i Nedjeljko Fabrio, Milčan Vuković, Nikola Batušić, Anđelko Novaković i Bruno Popović, publicisti dr. Joško Božanić i Jakša Fiamengo te književni kritičar Anatolij Kudrjavcev. U sklopu znanstvenoga dijela manifestacije, predstavljena je i knjiga "Volja za riječ" autorice Morane Čale. Referati će o književnome djelu Ranka Marinkovića biti objavljeni u Zborniku Književnoga razreda HAZU-a.

Za simpozija Gradska je knjižnica u Komiži preimenovana u Knjižnicu Ranka Marinkovića, a natpisnu su ploču s imenom pokojnoga pisca otkrili njegova kćer Ana i sin Vinko. Na grobu Ranka Marinkovića u komiškome groblju podno crkve Sv. Nikole održan je komemoracijski spomen na velikana hrvatske pisane riječi. Dani Ranka Marinkovića u Komiži održavat će se svake druge godine u rujnu, najavio je akademik i prijatelj obitelji pokojnoga Ranka Marinkovića Milan Vuković.

Budući da je potpisnik ovih redaka imao privilegiranu čast upoznati pokojnoga barda hrvatske suvremene književnosti i s njim nekoliko puta razgovarati u Komiži u mjestu njegova vječna počivališta, s lakoćom i dužnim poštovanjem prema šjoru Ranku želimo čitateljima Večernjeg lista ekskluzivno kazati i jednu do sada neobjavljenu piščevu želju koju nam je u spontanom razgovoru kazao ujesen 1998. u društvu sadašnjeg predsjednika Hrvatskoga sabora Zlatka Tomčića i aktualnog splitsko-dalmatinskoga dožupana dr. Joška Kovača. Svjestan već taea da mu je kako je kazao "sudnji dan na dohvatu ruke" - šjor Ranko nas je obvezao da ako ikada budemo pisali o njemu nakon njegove smrti, neka to bude "jednostavno" i po "komiški iskreno"!

- Nemojte me hvaliti jer bih se na nebu mogao postidjeti - šaljivo je prozborio, lomeći cigaretu napola, ne paleći je odmah već s odgodom. Zato ćemo s četverogodišnjim odmakom u spomen na njega parafrazirati rečenicu Jakše Fiamenga, splitskoga novinara i Komižanina po rođenju.

"Da mu nema mora, brod ne bi bio brod, a bez odraza u vodi, ne bi bilo ni njega ni ribara u njemu, ni bove, ni punte koja nas onim što skriva stalno izaziva u vječnu ideju plovidbe. A ne bi bilo ni vedrine sunčeva treperenja nad utihom!", kazao je Jakša oslikavajući Komižu u jedno ljetno predvečerje. Ta je misao kao složena za kazati i u spomen na pokojnoga Ranka Marinkovića. Da ga nije bilo, ni vedrine sunčeva treperenja nad komiškom utihom ne bi bilo.

"Dani Ranka Marinkovića" Komiži su istinski podarili sunčevo treperenje kroz guste krošnje visokih čempresa pod čijom se mirnoćom već godinu dana od riječi odmara bard hrvatske suvremene književnosti.

Pajo Bilinović

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije