Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dvije ostavke

Novi skandal Nobelove nagrade za književnost

Dodjela Nobelove nagrade za književnost 2018./2019.
Foto: TT NEWS AGENCY/REUTERS/PIXSELL
03.12.2019.
u 12:22

Dvoje članova odbora Nobelove nagrade za književnost, Kristoffer Leandoer i Gun-Britt Sundstrom dali su ostavku zbog nezadovoljstva radom Švedske akademije.

Kristoffer Leandoer i Gun-Britt Sundstrom, članovi odbora Nobelove nagrade za književnost, dali su ostavku zbog nezadovoljstva radom Švedske akademije 

Leandoer je kao razlog svoje ostavke naveo kako promjene koje je Akademija trebala uvesti nakon skandala koji su potresali tu instituciju posljednjih godina, ne dolaze dovoljno brzo. 

- Nemam ni strpljenja ni vremena čekati rezultate promjena koje su započele. Akademija i ja očito imamo različit pojam o vremenu, jedna godina je za mene predug vremenski period - rekao je Leandoer dodavši kako njegova odluka nije povezana s kontroverznom dodjelom Nobela za književnost Peteru Handkeu.

Promjene o kojima govori tiču se novih mjera koje je uvela Švedska akademija nakon optužbi za seksualno zlostavljanje u koji je bio upleten njihov bivši član, a čija je supruga također bila članica odbora za Nobel. Taj je skandal doveo do više ostavki unutar Akademije te do odgode dodjele Nobela za književnost 2018. godine, zbog čega su ove godine dodijeljene dvije. Podsjećamo, Nobel za 2018. godinu osvojila je spisateljica Olga Tokarczuk, a za 2019. Peter Handke, čiji je odabir izazvao mnoge kontroverze u međunarodnoj zajednici, budući da je Handke prvenstveno poznat po svojoj strastvenoj potpori Slobodanu Miloševiću

Nove mjere koje je najavila Akademija, trebale su navodno uključivati i osnivanje posebne radne skupine izvan Akademije koja bi predlagala kandidate za Nobelovu nagradu, kako bi se izbjegle daljnje kontroverze i eurocentrizam zbog kojeg su odbori za Nobel često kritizirani. Međutim, sudeći prema reakcijama na ovogodišnji izbor laureata,  izgleda da te mjere nisu ni uspješno i temeljito provedene. 

S druge strane, Gun-Britt Sundström, druga članica odbora koja je dala ostavku, u izjavi je jasno navela kako je razlog njena odlaska Handke.

- Odabir takvog pisca objašnjava se time da je književnost iznad politike, s čime se ja ne slažem - napisala je Sundström. 

Ovakve vijesti ne čude, jer su se tenzije unutar Švedske akademije pojačale kada je prije nekoliko tjedana predsjednik odbora za Nobel Anders Olsson, osobno poslao nekoliko pisama javnim ličnostima iz Kosova te Bosne i Hercegovine koji su otvoreno kritizirali izbor Handkea. Olsson je tako u pismu albanskom književniku Mehmetu Kraji napisao: "Jasno je da postoje različita tumačenja ove odluke. Nobelova nagrada dodjeljuje se za postignuća. Kada se Handkeu dodijeli takva nagrada, ona se dodjeljuje zbog njegova izvandrednog književnog stvaralaštva, a ne zbog čovjeka kakav on jest". 

Komentara 2

Avatar rubinet
rubinet
14:58 03.12.2019.

Ukinuti Nobelovu nagradu za mir i književnost! Politika,samo politika...

DO
domxerex
13:45 03.12.2019.

I onda nama švedi drže lekcije a levi se pozivaju na njih. Švedi su tijekom rata uredno snadbjevali hitlera rijetkim minerali i rudama (navodno čak i oružjem ako je vjerovati rusima i poljacima). Uredno su radili transfere njemačkog bogatstva uu latinoameričke zemlje. Nakon rata su se mnogi izvukli baš preko švedske (više nego preko vatikana). Prisilno su kastrirali laponce do 1960-tih. Ni dan danas ne priznaju laponce i druge narode sjevernog kruga. Najveća pokrajina im se zove finmark i čini 1/3 države. Finci su im najbrojnija nacionalna manjina (1/3 stanovništva) i nemaju pravo na svoga predstavnika u parlamentu (muslimani imaju 6). Aktivno i dan danas podržavaju velikosrpsku politiku. Što vam više treba ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije