Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlado simčić Vava

Istraživanje i zaigranost čine odličan album jednog od naših najboljih gitarista

Foto: Goran Kovacic/pixsell
1/2
24.05.2021.
u 17:48

Vlado Simčić Vava predstavio je novi album "New Green Cabaret".

Vlado Simčić Vava još je od Laufera jedan od ponajboljih domaćih gitarista, no zadnjih desetljeća potvrdio se i kao autor zanimljivih albuma na kojima istraživanje zvuka, pjesme i žanrovska kombinatorika čine jednako važan dio kao i prepoznatljiv gitaristički rad.

Vava mi je oduvijek bio nešto poput domaće verzije sjajnog Adriana Bellewa, gitarista koji je suradnjama s imenima poput Zappe, Bowieja i Talking Headsa znatno proširio spektar korištenja električne gitare. Slično radi i Vava, s time da je novi album “New Green Cabaret” snimio s postavom Japanski premijeri, pa zbir ambijentalnih instrumentala s gradirajućom atmosferom i pjesama s vokalima, tj. sjajnom Lorenom Žuvić, donosi još širi raspon obiđenog terena.

Na razmeđu kraut-rocka i indie-popa, efektne teme i s vokalima i bez njih u zanimljivim aranžmanima s obilatim korištenjem starinskih klavijatura, modernih sintesajzera i elektronike, pokazuju ekipiranost iskusnog benda koji dugo radi zajedno, ali je još sklon istraživanju. Upravo istraživanje i zaigranost u čemu se isprepliće masa sastojaka čine glavnu prednost odličnog albuma. Od plesnog popa do ambijentalnih rješenja, Japanski premijeri i Vava koriste dijelove raznih mozaika i spajaju ih u nadahnutu cjelinu kroz deset pjesama, a često su i same pjesme, poput aktualnog singla “Trembling Knees”, spojevi nekoliko radnih dijelova.

Singlovi “Phthalo Blue” i “Trembling Knees” najavili su album koji možete slušati na streaming servisima, a planirano je i objavljivanje na formatu vinila. Japanski Premijeri riječki su glazbeni kolektiv koji je u jedanaestogodišnjem radu kao studijski, a povremeno i živi projekt, objavio šest albuma i EP-ja. Grupu čini autorski trio Marin Juričić, Enver Krivac i Moris Mateljan, a suradnja s Vavom na albumu “New Green Cabaret” do sad im je najopsežnija. Uz Lorenu Žuvić i Petru Gržetić Fućak, u pjesmi “Eon Blues” pojavljuje se članica Vavinih Turista Iva Močibob.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije