Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Listovi/Leaves"

Nove grafike Nevenke Arbanas u Studiju Josip Račić

arb
25.06.2010.
u 20:16

Grafika ne mora uvijek biti mala i crna. Otiscima se može dodati boja, podnose eksperimente...

Da grafika ne mora uvijek biti mala i crna, cijeli niz godina potvrđuje Nevenka Arbanas. Učiniti nešto što je drukčije, stvoriti jedan ambijent koji nije svakodnevan, koji će gledatelju ostati u pamćenju, a da u svojoj prezentaciji koliko god je to moguće oponaša prirodu, ideja je ove cijenjene profesorice s grafičkoga odjela zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti. Sklonost Nevenke Arbanas eksperimentu i velikom formatu upoznali smo ranije, koa i učestalo korištenje boja. Sad nam je pokazala apsolutnu zaigranost s najnovjim grafičkim otiscima i naslovom izložbe “Listovi” postavljene u intimnom prostoru Studija Josip Račić Moderne galerije u centru grada. Umjetnica se služi motivom lista, često onoga kojega nosi vjetar kad otpadne s grane,  koji je svaki put drukčiji u svom plesu i slobodnom padu između krošnje i tla. Likovnoj umjetnici s ukusom, dovoljno je da od običnog lista razvije priču o bezbroj figurativnih formi pocrtanih jasnim asocijacijama na boje - bijele, crvene, crne, sive. Kao i uvijek, na njezinim su grafikama posložene razne podloge, koji put mekane u otisku koji daje zgužvani papir, te neka drukčija tekstura, slova, rukopisni zapis ili potez kista. A listovi, oni su kao umetnute “slike u slici”, lepršaju po podlozi poput notnih zapisa čiji se ritam mijenja između punoga i praznoga. Za oblikovanje rijetko atraktivnoga kataloga pobrinuo se Mihajlo Arsovski, grafički dizajner. (doj)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije