Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

Nova ravnateljica HGZ-a želi osnovati muzej glazbe

26. travnja 2019. u 15:03 0 komentara 390 prikaza
Romana Matanovac Vučković
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Hrvatski glazbeni zavod zasjat će večeras punim sjajem na donatorskom gala koncertu u korist ove kapitalne institucije. Prošle godine HGZ je potresala kriza upravljanja zbog sukoba bivšeg predsjednika Nike Đurića s gotovo čitavim ravnateljstvom. Izmjenjivale su se optužbe, suspenzije i isključenja, pa čak i policijske intervencije. Pozitivan efekt neželjenih događanja bila je velika pažnja i uzbuna koju je u javnosti izazvao nagovještaj da bi budućnost HGZ-a mogla biti osigurana prodajom zgrade u Gundulićevoj ili njezina dijela.

Članovi ravnateljstva HGZ-a održali konferenciju na ulici jer im je ravnatelj zabranio ulaz u zgradu Afera Policija pred Hrvatskim glazbenim zavodom, ravnatelj se zaključao u zgradu

Riješena kriza upravljanja

Kriza je riješena u prosincu stupanjem na dužnost nove predsjednice ravnateljstva HGZ-a Romane Matanovac Vučković. Večerašnji koncert ima svrhu dodatno senzibilizirati javnost za važnost i značaj ustanove te privući nove mecene, poput onih koji su od osnivanja 1827. imali ključnu ulogu u djelovanju ovog društva prijatelja glazbe iz kojeg je izrasla suvremena hrvatska glazbena kultura i njene obrazovne institucije. Stare i nove poklonike, sponzore i donatore HGZ će zato večeras već na ulici dočekati reflektorima i crvenim tepihom. Pozivajući ih da podupru preobrazbu kuće u kojoj stanuje glazba u moderan kulturni centar, Romana Matanovac Vlatković otkrila nam je kako sanja da će za nekoliko godina tamo biti i prvi hrvatski muzej glazbe. A iznutra će dvoranu još ljepše obasjati vrhunska glazba koju će HGZ-u darovati vrhunski umjetnici.

Niko Đurić nastavak drame Niko Đurić traži odgodu skupštine i prijeti stečajem i zatvaranjem Glazbenog zavoda

– U današnjem vremenu relativizacije svega, a pogotovo kulture, nukleus našeg glazbenog života upravo je HGZ. To je i razlog mog sudjelovanja na ovom donatorskom koncertu, kojem sam se s odazvao pokušavši odaslati signal javnosti i javnoj upravi o iznimnoj važnosti ove institucije za hrvatsku glazbenu kulturu – izjavio je maestro Ivo Lipanović, pod čijim će ravnanjem nastupiti Simfonijski orkestar i Ženski zbor HRT-a.

Izvanredna skupština Hrvatskog glazbenog zavoda NOVI NAČIN RADA Hrvatski glazbeni zavod skupštinom okončao paralizu rada

Ostvarenje djevojačkog sna

– Pri svakom nastupu u ovoj dvorani osjećam dodatno nadahnuće zbog povijesti ove institucije, glazbenika koji su ovdje muzicirali, nekih nezaboravnih momenata koje sam i sâm doživio kao dio publike, izvanrednih materijala koji se nalaze u njenoj knjižnici – rekao je majstor gitare Petrit Çeku koji večeras također nastupa u HGZ-u, baš kao i zagrebačka operna prvakinja Ivana Lazar koja se prisjetila svog prvog profesionalnog nastupa u Zagrebu 1995. godine s Djevojačkim zborom HKD Napredak iz Tuzle.

– Dvorana je meni, učenici iz provincije, bila ostvarenje sna i predstavljala je Zagreb kakav sam zamišljala i o kojem sam čitala. HGZ je identitet Zagreba i Hrvatske u najboljem smislu, ono što drži grad i društvo iznad današnje mode površnosti i ispraznosti – rekla je Lazar.

Romana Matanovac Vučković - nova predsjednica HGZ HGZ neće biti hotel, a bivšeg predsjedika iselila policija

A osim nastupa svojih ansambala, HTV je najavio i izravni televizijski prijenos iz HGZ-a na Prvom programu večeras od 20 sati.

Likovi Matana i Šunje
NI MATAN NI ŠUNJE NE MOGU PREKO
Pustoš uz granicu: U BiH su kupovali gajbu piva za 40 kuna, gorivo za dvije, lijekove... Toga više nema
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.