Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Noć muzeja i ove godine hit, priliku iskoristili brojni građani

Ovogodišnju manifestaciju Noć muzeja i izložbu Nakit iz fundusa zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine otvorila je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić u Muzeju Mimara
31. siječnja 2014. u 21:24 1 komentara 2768 prikaza
Noć muzeja u zrakoplovnoj bazi u Zemuniku
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/38

Hrvatsko muzejsko društvo i ove je godine organiziralo Noć muzeja koje iz godine u godinu posjećuje sve veći broj građana. Noć muzeja održava se jednom godišnje od 2005. godine.

Za posjetitelje su muzeji otvoreni od 18 sati do jedan sat nakon ponoći. Ovogodišnju manifestaciju Noć muzeja i izložbu Nakit iz fundusa zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine otvorila je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić u Muzeju Mimara. U Mimari su inače, izložene naušnice koje je nosila Angelina Jolie na premijeri filma U zemlji krvi i meda.

"Cvijet pod zvijezdama"

"Cvijet pod zvijezdama" naziv je događanja kojim je Noć muzeja, večeras obilježena na Spomen području Jasenovac. Projekt je osmislila Suzana Dujić, sudjelovali su učenici Osnovne škole iz Jasenovac i Novska koji su u zrak pustili stotinu upaljenih lampiona. Veliki broj učenika i posjetitelja mogli su razgledati stalni postav Memorijalnog muzeja kao i izložbu autora Đorđa Mihovilovića, višeg kustosa muzeja.

Kulturno uzdizanje Brođana uz dosad najsadržajniji program

Europska noć muzeja u Brodsko-posavskoj županiji ove je godine bila sadržajnija od svih prethodnih, a ni posjeta nije izostala. Najviše programa ponudili su Muzej brodskog Posavlja, brodska Galerija umjetnina te Zavičajno društvo Stari Slatinik, ali svoj obol dali su i Muzej tambure, Galerija Goll te Spomen galerija Ivana Meštrovića u Vrpolju. U Novoj su Gradiški, pak, program organizirale Turistička zajednica i Oldtimer club Classic '99. Zahvaljujući suradnji s udrugom turističkih vodiča, Brođani su u sklopu turističke ture "Kul-tura Broda" po prvi puta mogli organizirano obići kulturne znamenitosti te doživjeti kako ih vide i što o njihovu gradu doznaju turisti iz drugih mjesta.

Zanimljivo je da je brodski muzej upravo u Noći muzeja proslavio svoj 80. rođendan, i to izložbom "Josip Muravić – prvi školovani brodski umjetnik". Predstavljeni su radovi pokojnog brodskog slikara i dekoratera s kojima se brodska javnost posljednji put susrela 1982., a koji je ostavio trajni trag na brojnim privatnim i javnim prostorima. Izložbu je pripremila viša kustosica Danijela Ljubičić-Mitrović. Prigodni foto session fotografa Industrijsko-obrtničke škole nazvan je "Fin de siecle", a posjetiteljima je omogućeno i poziranje poznatome brodskom akademskom slikaru Predragu Gollu. Kao i lani, Brođanima je svoja vrata otvorila i obitelj Golubović, pokazavši im starogradski salon obitelji Radosavljević u Starčevićevoj ulici. U Galeriji Ružić održana je likovna radionica za djecu "Mudre sovice", a posjetitelji su mogli vidjeti i predstavljanje likovne monografije "Marijan Richter" te projekcije art filmova.

Zavičajno društvo Stari Slatinik program je otvorilo izložbom fotografija "U naše vrijeme", a uslijedile su radionica izrada makramea Zdenke Aničić te predavanje o povijesti crkve svetog Martina u Lovčiću Josipa Salantića i Blanke Borić. Tema obilježavanja Noći muzeja u Novoj Gradiški bila je glazba prošlog vremena. Mogli su se vidjeti stari glazbeni uređaji i nosači zvuka iz zbirke stare tehnike odltimer kluba te poslušati glazba iz prošlih vremena, a posjetitelji su sa sobom donosili stare gramofonske ploče.

Bogat program u Noći muzeja privukao brojne Vinkovčane

Organizatori ovogodišnje Noći muzeja u Vinkovcima, nadaju se da će brojne priredbe privući i ove godine barem toliko posjetitelja koliko ih je bilo lani - oko 3 000. Uz Gradski muzej, Noć muzeja su organizirali Hrvatski željeznički muzej, i Udruga ljubitelja filma RARe Vinkovci te Udruga STRIPOS iz Osijeka koji ove godien provode projekt EDIT-Comics kojim spajaju film i strip na predlošku lokalne arheološke povijesti.

Vinkovački osnovci će u dva dana trajanja radionice dobiti osnovna saznanja o snimanju, montiranju, crtanju i kadriranju i time će sudjelovati u noći muzeja. Program je počeo u 18 sati, u dvorani Ogranka Matice hrvatske gdje je predstavljena povijesna knjiga Vinka Juzbašića "Bošnjačani u Prvom svjetskom ratu", a sat kasnije u Galeriji likovnih umjetnosti Slavko Kopač, otvorena je retrospektivna izložba slikarice Đurđene Zaluški iz fundusa Galerijskog odjela Gradskog muzeja Vinkovci. U stalnom etnološkom postavu Gradskog muzeja, posjetitelji su mogli pogledati po prvi put predmete iz donacije Nine Košta Kobetić, a predstavljena je i mikanovačka "Šokadija nošnjom, pismom i svirkom" kao najava 47. priredbe "Mladost i ljepota Slavonije".

Posjetitelji su mogli razgledati izložbu plakata 5. susreta sekcije restauratora i preparatora Hrvatskog muzejskog društva, u Stalnom arheološkom postavu izložbu "Vinkovci najstagriji europski grad", etnološke filmove, u prizemlju izložbu "Militaria&medievalia varia", "Prvi nalazi s avarskog groblja na položaju Nuštar" i "Spašena baština", a u Galeriji je likovna pedagoška radionica za osnovce. Vinkovci su nekada nosili naziv "grad željezničara", a danas je u bivšoj čekaonici 2. razreda stalna izložba "Životopis vinkovačkog prometnog čvorišta" u sastavu Hrvatskog željezničkog muzeja koju su posjetitelji mogli razgledati, a najmlađi su sudjelovali u radionici - pruga, lokomotiva, vagon. Vidjeti su predstavu "Monolozi željezničara" koju je izveo Pavo Božičević, umirovljeni željezničar, inače, vodič kroz vinkovačku željezničarsku izložbu, a na kraju su posjetitelji vidjeli "Željeznicu kroz dokumentarni film".

Petrinja: Predavanje, izložba i tombola u Galeriji Krsto Hegedušić

Pučko otvoreno učilište Hrvatski dom Petrinja u svojoj Galeriji Krsto Hegedušić, uz pokroviteljstvo Grada Petrinje, sinoć je organizirao šestu Noć muzeja. U podrumskom prostoru glazbeni program ispunio je Petrinjski puhački ansambl, a o svjetskom projektu InfraredArt predavanje održao prof. dr. sc. Vilko Žiljak iz Zagreba. U gornjem dijelu galerije otvorena je samostalna izložba karikatura akademskog slikara-grafičara Dragutina Dade Kovačevića, rođenog u Petrinji.

Likovna kritičarka Branka Hlevnjak iz Zagreba autorica je teksta u katalogu i još dodatno u Noći muzeja osobno navela opus ovog britkog karikaturista, koji je za sebe samo rekao: „Ja sam vaša dvorska luda“. Izložba ostaje do kraja veljače, a sretni posjetitelji ponijeli su kućama neke od karikatura i puno drugih nagrada iz bogate besplatne tombole.

Rekord u Držićevu domu

Dom Marina Držića u Dubrovniku u Noći muzeja ove je godine zabilježio rekordan broj posjeta. Od 18 sati pa sve do 1 iza ponoći 3 861 posjetitelj ušao je u memorijalnu kuću dubrovačkog renesansnog pisca.

Spoj ukusnih zalogajčića, spravljenih po starim receptima dubrovačke kuhinje, vrhunska Crvik vina, izvođenje fragmenta scene "Pomet i Petrunjela" iz "Dunda Maroja", kao i interaktivni kviz te izložba "Stav'te Držića u knjižnicu", pokazali su se kao pravi mamac za Dubrovčane i njihove goste, izvijestili su organizatori.

podmukla bolest
HRT-ova voditeljica iznenada završila na hitnoj pa upozorila na veliki problem: 'Ne ignorirajte simptome'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • pankogulo:

    Zašto nije Noć muzeja u proljeće kada se može s djecom normalno šetati gradom? Ovako, svi opterećeni odjećom i blatnom ili mokrom obućom ulazimo u muzeje i iza sebe ostavljamo svinjac. Mislim da to nije dobro ni za izloške.