Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uskoro novo iz Hotela Bulić

Nina Violić je junakinja predstave "Lampedusa Beach"

Nina  Violić u sceni predstave
Foto: arhiva vl
08.12.2016.
u 13:13

"Lampedusa Beach" prepričava potapanje broda pretrpanog izbjeglicama na putu od bezimene afričke zemlje prema obalama nekog europskog odmarališta zamamnog imena, kao mjestu utočišta i početku ostvarenja snova. Kao i većina putnika, utapa se Afrikanka Shauba...

Za nedjelju 11. prosinca,  u Tvornici kulture, zakazana je premijera nove predstave u produkciji Kazališta Hotel Bulić. Riječ je o predstavi "Lampedusa Beach" u režiji Senke Bulić i izvedbi Nine Violić. Djelo Line Prose prevela je Ivaa Grgić Maroević, scenograf i autor glazba je  Tomislav Ćurković, a kostima Oliver Jularić, dok oblikovanje svjetla potpisuje Nikša Mrkonjić, a oblikovanje tona Branimir Božak.

Naravno, tema predstave je  migracijski problem kao ključno europsko političko pitanje, a djelo je Lina Prosa napisala 2004. godine, dakle desetlje prije nego što su Europu zapljusnule potresne slike velikog migracijskog vala. "Lampedusa Beach" prepričava potapanje  broda pretrpanog izbjeglicama na putu od bezimene afričke zemlje prema obalama nekog europskog odmarališta zamamnog imena,  kao mjestu utočišta i početku ostvarenja snova. Kao i većina putnika, utapa se Afrikanka Shauba.U dugom poetskom monologu ona govori o tom prelasku mora, o pripremama, nadama, putovanju, brodolomu i svojoj smrti. Stalno podsjeća na svoje dostojanstvo Afrikanke, i prije nego završi na dnu mora proziva europske i afričke imigracijske dužnosnike i vođe za tragediju koju personificira, ali ne kao bespomoćna žrtva sudbine, nego kao tijelo koje zbog danih fizičkih, društvenih, političkih okolnosti mora potonuti na dno Mediterana.

Po tome ovaj tekst nije tek priča o udesu nesretne žene, nego o društvenoj pojavi današnjeg postnacionalnog svijeta, ističu autori predstave. On transcendira pojedinačne slučajeve jednog ili tisuća stradalih ilegalnih migranata i pred gledatelja iznosi pitanja o gostoprimstvu, vlastitom prepoznavanju ili neprepoznavanju u drugome, otvara problematiku ženske pozicije, traži pravo građanstva.

 Lina Prosa je kazališna autorica iz Palerma, u kojem vodi Teatro Studio Attrice/Non, centar za kazališna istraživanja u okviru programa Progetto Amazzone, koji realizira u suradnji s Annom Barbera. U Italiji je "Lampedusa Beach" dobio dva prestižna nacionalna kazališna priznanja, a dio je autoričine Trilogije o brodolomu, koju osim ovog sačinjavaju tekstovi "Lampedusa Snow" i "Lampedusa Way". 

 

Komentara 1

AU
autoritet
23:55 12.12.2016.

Lešinarenje kojekakvih "umjetnika" nad sudbinom migranata davno je otišlo u neukus.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije