Naslovnica Kultura Kazalište

Nina Violić je junakinja predstave "Lampedusa Beach"

"Lampedusa Beach" prepričava potapanje broda pretrpanog izbjeglicama na putu od bezimene afričke zemlje prema obalama nekog europskog odmarališta zamamnog imena, kao mjestu utočišta i početku ostvarenja snova. Kao i većina putnika, utapa se Afrikanka Shauba...
08. prosinca 2016. u 13:13 1 komentara 690 prikaza
Nina  Violić u sceni predstave
Foto: arhiva vl

Za nedjelju 11. prosinca,  u Tvornici kulture, zakazana je premijera nove predstave u produkciji Kazališta Hotel Bulić. Riječ je o predstavi "Lampedusa Beach" u režiji Senke Bulić i izvedbi Nine Violić. Djelo Line Prose prevela je Ivaa Grgić Maroević, scenograf i autor glazba je  Tomislav Ćurković, a kostima Oliver Jularić, dok oblikovanje svjetla potpisuje Nikša Mrkonjić, a oblikovanje tona Branimir Božak.

Naravno, tema predstave je  migracijski problem kao ključno europsko političko pitanje, a djelo je Lina Prosa napisala 2004. godine, dakle desetlje prije nego što su Europu zapljusnule potresne slike velikog migracijskog vala. "Lampedusa Beach" prepričava potapanje  broda pretrpanog izbjeglicama na putu od bezimene afričke zemlje prema obalama nekog europskog odmarališta zamamnog imena,  kao mjestu utočišta i početku ostvarenja snova. Kao i većina putnika, utapa se Afrikanka Shauba.U dugom poetskom monologu ona govori o tom prelasku mora, o pripremama, nadama, putovanju, brodolomu i svojoj smrti. Stalno podsjeća na svoje dostojanstvo Afrikanke, i prije nego završi na dnu mora proziva europske i afričke imigracijske dužnosnike i vođe za tragediju koju personificira, ali ne kao bespomoćna žrtva sudbine, nego kao tijelo koje zbog danih fizičkih, društvenih, političkih okolnosti mora potonuti na dno Mediterana.

Po tome ovaj tekst nije tek priča o udesu nesretne žene, nego o društvenoj pojavi današnjeg postnacionalnog svijeta, ističu autori predstave. On transcendira pojedinačne slučajeve jednog ili tisuća stradalih ilegalnih migranata i pred gledatelja iznosi pitanja o gostoprimstvu, vlastitom prepoznavanju ili neprepoznavanju u drugome, otvara problematiku ženske pozicije, traži pravo građanstva.

 Lina Prosa je kazališna autorica iz Palerma, u kojem vodi Teatro Studio Attrice/Non, centar za kazališna istraživanja u okviru programa Progetto Amazzone, koji realizira u suradnji s Annom Barbera. U Italiji je "Lampedusa Beach" dobio dva prestižna nacionalna kazališna priznanja, a dio je autoričine Trilogije o brodolomu, koju osim ovog sačinjavaju tekstovi "Lampedusa Snow" i "Lampedusa Way". 

 

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • autoritet:

    Lešinarenje kojekakvih "umjetnika" nad sudbinom migranata davno je otišlo u neukus.