Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pulska rock galerija

Nikad viđene fotografije s koncerta KUD Idijota i Ramonesa

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/7
13.10.2021.
u 11:32

Koncert koji se održao 1994. godine u ljubljanskoj Hali Tivoli zabilježio je slovenski fotograf Janez Pelko.

U Pulskoj Rock galeriji otvorena je izložba fotografija grupe KUD Idijoti, s njihova nastupa prije grupe Ramones, održanog 10. listopada 1994. godine u ljubljanskoj Hali Tivoli. Slovenski fotograf Janez Pelko sačuvao je materijale s tog nastupa na kojem su se spojili prvoborci američkog punka Ramones i najupornija domaća punk grupa, pulski KUD Idijoti.

Valja naglasiti da su fotografije Janeza Pelka jedini sačuvani fotodokumenti s ovog koncerta, koji do pronalaska negativa u arhivi autora i postavljanja izložbe nikada nisu bili prikazani. Primjereno događaju, izložba u Puli pojačana je i “piratskom” audiosnimkom KUD Idijota s nastupa prije Ramonesa, koju je netko tada amaterski snimio na kazetu, a posjetitelji su je mogli čuti na otvaranju izložbe koja uz fotografije uključuje i neke predmete iz memorabilije KUD Idijota.

Gostovanje KUD Idijota na koncertu Ramonesa, ne samo simbolički, pripada njihovim najvažnijim nastupima (te 1994. osim europskih koncerata svirali su i na festivalu Sziget u Budimpešti). Član KUD Idijota Nenad Marijanović Fritz na otvaranju izložbe objasnio je kako je do nje došlo: – Poslao sam poruku Janezu Pelku, koji mi je nakon dva mjeseca odgovorio: “Ne možeš vjerovati, dogodilo se čudo, u svojoj sam arhivi pronašao filmove s tog koncerta.” Što je meni bilo čudo, jer jedino smo imali jedan naslov iz ljubljanskog Dela. Taj datum, 10. listopada, stariji se vjerojatno sjećaju, bio je dan SKOJ-a, što je za nas imalo simboliku. Tog datuma puno se sviralo i dok smo bili klinci, neafirmirani, bilo je puno gitarijada, a mi smo koncert u Ljubljani i počeli s “Bandiera rossa”.

Već iduće večeri, 11. listopada 1994. godine, Ramonesi su nastupili i u zagrebačkom Domu sportova (u kojem su prvi put svirali 1990.), a predgrupa im je bio Psihomodo pop. Danas više nije živ Branko Črnac Tusta, frontmen KUD Idijota, a ni itko iz postave Ramonesa osim bubnjara Markyja Ramonea, ali tadašnjih koncerata možete se prisjetiti na izložbi u pulskoj Rock galeriji.

Ključne riječi

Komentara 1

TH
Thunder82
20:02 14.12.2022.

U Zagrebu 11.10.1994. predgrupa bili su Hladno Pivo..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije