Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GEORGE A. ROMERO

Neugledni sin imigranata i sanjar iz Bronxa postao je otac zombi filmova

George A. Romero
Foto: Reuters
1/3
18.07.2017.
u 10:47

Nagovorivši desetak prijatelja da ulože novac, svoj najpoznatiji film snimio je za oko 114 tisuća dolara,a zaradio je oko 30 milijuna

Od posljedica raka pluća u 77. godini u bolnici u Torontu preminuo je George A. Romero, scenarist, redatelj i producent najpoznatiji po kultnoj “Noći živih mrtvaca” iz 1967. godine.

Iako je u životu režirao tek dvadesetak filmova, od kojih je većina otpala na nastavke, remakeove, pa i otvorene kopije vlastitog filma kojim se proslavio, s razlogom ga se smatra “ocem zombi filmova” pod čijim je utjecajem nastao danas vrlo zanimljiv niz filmova snimljenih diljem svijeta, od britanskog hita “28 dana poslije” majstora Dannyja Boylea, preko najvećeg hollywoodskih mainstreama poput “World War Z” s Bradom Pittom u glavnoj ulozi ili pak planetarno popularne serije “The Walking Dead”, pa sve do “Vlaka za Busan” južnokorejskog redatelja Sang-ho Yeona, koji je nakon prošlogodišnjeg uspjeha u vlastitoj zemlji poharao i nezavisne ljestvice diljem svijeta.

George A. Romero, sin Kubanca i Litavke, za odrastanja u newyorškom Bronxu često je kratio dane zanoseći se pričama o čudovištima nalik čovjeku u koje se mogu pretvoriti sasvim obični ljudi, prijatelji, susjedi. Dodatnu inspiraciju za “Noć živih mrtvaca” pronašao je u danas također slavnom i često ekraniziranom romanu “Ja sam legenda” Richarda Mathesona.

Nagovorivši desetak prijatelja da ulože novac, “Noć živih mrtvaca” snimio je za oko 114 tisuća dolara, nakon čega je širom svijeta zaradio oko 30 milijuna dolara, što mu je omogućilo da se bez ustručavanja posveti radu po vlastitim pravilima. Kao inspiraciju su ga navodili Quentin Tarantino, Guillermo del Toro, Robert Rodriguez, pa čak i kralj horora Wes Craven.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije