Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi dizajn

Neudobne stolice HNK Zagreb nakon pola stoljeća idu u povijest

Zarko Basic/PIXSELL
08.05.2023.
u 17:00

Na natječaj će biti pozvana tri renomirana mlađa dizajnera prema preporuci HDD-a, a novi se stolci u kazalištu očekuju 2024.

Prva i jedina sveobuhvatna građevinska obnova i rekonstrukcija zgrade HNK Zagreb, središnje nacionalne kazališne kuće, obavljena je od veljače 1967. do studenoga 1969. godine. Iako je obavljena prije više od pola stoljeća, bila je to kvalitetna obnova, koja je, na sreću, spasila zgradu od većih oštećenja prilikom potresa koji je pogodio Zagreb 2020. godine.

No, zgrada koju je 14. listopada 1895. godine otvorio car Franjo Josip I. bori se s mnogim tehničkim nedostacima i zastarjelom tehnikom, a ono što publika najviše primjećuje svakako su dotrajali i krajnje neudobni stolci u kazalištu. A kako i ne bi bili neudobni kada je i njima već više od pola stoljeća.

– Stolci nam potječu sa samog početka 70-ih godina i zaista su odslužili svoje, posebno oni u ložama, koji su doista toliko neudobni da unaprijed strahujem od svake dulje predstave jer me nakon nje sve boli – kaže intendantica HNK Zagreb Iva Hraste Sočo. Ali i najavljuje kako se mukama nazire kraj.

Svjesni tehničkih nedostataka gledališta, ali i muka po sjedenju koje uzrokuju svojoj vjernoj publici, u HNK Zagreb inicirali su nabavu novih stolaca za kompletno kazalište: parter, lože i balkon. Oni, kaže intendantica, moraju biti u skladu s povijesnim stilom zgrade, ali i odgovarati na mnoge moderne zahtjeve, počevši od ergonomije, pa do tkanine kojom će biti presvučeni, a koja mora biti u skladu s najstrožim protupožarnim propisima. Ravnateljstvu zagrebačkog HNK izuzetno je važno da svakim segmentom svog rada promiču hrvatske snage, pa su se tako odlučili za hrvatski dizajn, ali i mlade stvaraoce. Stoga su se, u dogovoru s Hrvatskim dizajnerskim društvom, odlučili na raspisivanje pozivnog natječaja za nove stolce.

Na njega će, prema preporuci HDD-a, biti pozvana tri renomirana mlađa dizajnera, a cijelu akciju podržavaju i Ministarstvo kulture i medija, kao i osnivači kazališta, država i Grad Zagreb. Izabrani dizajneri dobit će priliku i sredstva za izradu prototipa stolaca koje su dizajnirali, i prema tim će prototipovima stručni žiri izabrati nove stolce za zgradu.

Intendantica kaže kako će natječaj ubrzo biti raspisan, ali i da nije realno očekivati njegovu realizaciju tijekom ove godine. No, u 2024. interijer HNK Zagreb trebao bi zasjati novim izgledom, ali i osvojiti publiku mnogo većom udobnošću.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije