Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura

Neidhardt najavio osnivanje foruma o Jadranu, demografiji...

Poznati hrvatski arhitekt, akademik Velimir Neidhardt postao osamnaesti predsjednik HAZU-a.
16. studenoga 2018. u 14:17 2 komentara 282 prikaza
Velimir Neidhardt
Foto: Boris Scitar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Poznati hrvatski arhitekt, akademik Velimir Neidhardt postao je osamnaesti predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Na izbornoj skupštini održanoj u četvrtak u palači HAZU osvojio je 87 glasova i premoćno pobijedio protukandidatkinju, bivšu ministricu znanosti i tehnologije i jezikoslovku svjetskog glasa Milenu Žic Fuchs koja je osvojila 37 glasova.

Dan otvorenih vrata HAZU-a DAN OTVORENIH VRATA hazu Mamuti, alkemičari, atomi... HAZU nam je kao zabavna učionica

Za potpredsjednike su izabrani kardiolog Damir Miličić koji je dobio isti broj glasova kao i Neidhardt i skladatelj Frano Parać sa 81 glasom. Njihovi protukandidati, bivši ministar vanjskih poslova i stručnjak za međunarodno pravo Davorin Rudolf osvojio je 38, a muzikolog Stanislav Tuksar 27 glasova. Akademija nije dobila novog glavnog tajnika jer niti jedan od kandidata (matematičar Andrej Dujella i fizičar Dario Vretenar) nisu osvojili potrebnih 68 glasova. Dujella iz ekipe Milene Žic Fuchs osvojio je 57, dok je kandidatu pobjedničke ekipe Vretenaru nedostajalo samo pet glasova za izbor. Glasovanje za glavnog tajnika ponavlja se 5. prosinca.

istaknuti kemičar U 100. godini preminuo Drago Grdenić, najstariji član HAZU

Uoči glasovanja kandidati za predsjednika imali su petnaest minuta za predstavljanje programa. Tako je akademik Neidhardt koji je bio potpredsjednik u ekipi dosadašnjeg predsjednika HAZU Zvonka Kusića istaknuo da Akademija ne smije postati politička institucija, te je najavio osnivanje foruma o Jadranu, Slavoniji, demografiji, obrazovanju, Hrvatima izvan Hrvatske (napose onima u BiH) te urbanom razvoju Zagreba, ali i raspravu o novom načinu izbora članova. Milena Žic Fuchs zatražila je demokratizaciju odnosa u Akademiji, ocijenivši da uprava Akademije ne smije biti otuđena od članova i razreda. Kritizirala je odluku zbog koje je HAZU početkom ove godine izgubila vlastiti račun, rekavši da nema političke neovisnosti bez one financijske.

Podršku su joj u raspravi dali akademici Mislav Ježić, August Kovačec, Vladimir Paar i Ivica Kostović, dok je dosadašnji potpredsjednik Jakša Barbić rekao da HAZU i dalje ima svoj račun i njime slobodno raspolaže, iako se taj račun nalazi u sklopu državne riznice.

GLOBALNA PANDEMIJA
Korona u Švicarskoj izmiče kontroli, a vlasti ne uvode nikakve mjere. WHO: 'Ne možemo vjerovati'
Generacija NOW
Donacijski program Hrvatskog Telekoma
Generacija NOW: 700 tisuća kuna za obrazovanje STEM kadrova
  • rotuutor:

    Bio sam u brigi EUJ se ne javlja,a evo njega.Bio si u Bosni u posjeti ateku Muji?