Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jerry Ricks Blues Festival

Ne moraš biti crnac da bi svirao blues ili radio dobar blues-festival

Ivo Čagalj/Pixsell
22.07.2022.
u 10:44

Nakon petog Thrill Blues Festivala i samoborskog, u Kastavu se nastavlja širenje “evanđelja po bluesu”. Žanrovska raznolikost i posebne lokacije festivala veliki su blues-mamac za ljetnu publiku i turiste

Blues je već dugo jedan od najpopularnijih “stranih” žanrova kod nas, što se vidi i po broju festivala, podatku da je, primjerice, nekoliko godina postojala i kategorija “najboljeg blues-albuma” na nagradama Porin. Uz to, domaće blues-snage organizirane su u istoimenu udrugu koja svake godine Blues Challenge natjecanjima bira pobjednika koji potom u veljači putuje predstaviti se u meku bluesa – Memphis.

Drugim riječima, ne samo kod nas nego i u svijetu, odavno je jasno da ne moraš biti crnac da bi svirao blues ili organizirao dobar blues-festival. Dapače, blues je kao izvorni američki žanr uz jazz i hip hop zasigurno najpopularniji u svijetu, u kojem ima dovoljno nepravdi da bi se blues svirao bez obzira na boju kože ili bilo sljedbenikom koji pedantno poznaje zakonitosti i uzbudljivost bluesa.

Nakon nedavnog petog Thrill Blues Festivala, održanog u Trilju, i samoborskog blues-festivala, uskoro se na obali Jadrana održava još jedan, što će turistima nedvojbeno pružiti dodatnu kulturnu vrijednost. Petnaestu godinu zaredom u Kastavu se nastavlja širenje “evanđelja po bluesu” Jerry Ricks Blues Festivalom.

Ovogodišnje izdanje festivala održava se od 22. do 30. srpnja i donosi nastupe 19 imena koji stižu iz SAD-a, Afrike, Velike Britanije i brojnih europskih država. Iako je blues-iskra zapaljena pod dirigentskom palicom sjajnog domaćeg gitarista Damira Halilića Hala, usporedno se kuhala ideja koja je pretvorena u festival na metar od mora, što je rezultiralo spajanjem Kastav Blues Festivala i Opatija Riviera Blues Festivala u zajednički, najveći blues-festival u ovom dijelu Europe objedinjen pod imenom Jerry Ricks Blues Festival.

U petnaest godina od nastanka festivala u čast bluesmana “Philadelphia” Jerryja Ricksa izmijenila se jedino duljina trajanja festivala, dok su ostali ciljevi ostali isti: čuvati uspomenu na glazbenika koji je kraće vrijeme živio u Kastavu, koji je izabrao i za posljednje počivalište, te promovirati bendove i izvođače koji baštine životnu filozofiju “prodaje duše vragu” na tragu Roberta Johnsona i pionira s raskrižja ceste pored Memphisa. Priliku da zasviraju na festivalu dobili su mnogi blues-bendovi iz naše regije, a posebno su ostali upečatljivi nastupi svjetskih blues-zvijezda poput Ane Popović ili blues-benda King King, koji je svirao i na kastavskoj Fortici, ali i u londonskoj Wembley Areni.

Posebno je važno kumstvo s Michaelom Messerom, dvostrukim dobitnikom prestižne BBC-jeve nagrade za blues-gitarista godine, kojeg američki časopis Spirit spominje kao jednog od najvećih slide gitarista uz Duanea Allmana i Rya Coodera. Ovogodišnje izdanje Jerry Ricks Blues Festivala povezat će devet blues-večeri organiziranih na inspirativnim mjestima diljem opatijske rivijere i Kastava. Otvorenje festivala održat će se 22. srpnja u Mošćeničkoj Dragi uz talijanski Harlem blues band i Keith Thompson Band iz Velike Britanije. Dan kasnije, 23. srpnja, publika i izvođači penju se u Mošćenice, gdje će zasvirati Oliver Mally & Martin Gasselsberger iz Austrije te predstavnici istarskog bluesa Edi East Trance Blues, bend Edija Maružina iz Gustafa, dok će u Lovranu 24. srpnja zasvirati tri benda: domaći Route 21, srpski Cotton Pickers te talijanski Mandolin Blues.

Početak tjedna, 25. i 26. srpnja, rezervirani su za “off” programe koji su se lani pokazali kao pun pogodak, a nastavak festivala slijedi 26. srpnja na Gradini u Klani uz Charlie & Bell Blues Experience i Inroots. Povratak s najviše postaje na nula metara nadmorske visine donosi na opatijskoj Ljetnoj pozornici 27. srpnja nastupe bendova Tree For The Stars i Charlie And The Superbad News (The James Brown Project). Dan kasnije ponovno se penje na brdo, u Matulje, na predivni austrougarski “štacion”, koji će ovog puta, umjesto cara, ugostiti češku i slovačku kombinaciju objedinjenu u WBAND te mađarski Jumping Matt & His Combo.

Sama završnica festivala održat će se na mjestu na kojem je sve i počelo, u Kastavu, a program 29. i 30. srpnja predvodi krema britanske blues-scene Kyla Brox Band. Kylu Brox najboljom je pjevačicom 2019. godine proglasio European Blues Awards, a britanske kritike o njoj piše kao o najtalentiranijoj pjevačici svoje generacije. Njezini albumi popeli su se na čelne pozicije specijaliziranih glazbenih ljestvica i redovito su nominirani za prestižne nagrade u blues-kategorijama.

Uz Kylu, s jedinstvenom fuzijom bluesa, soula, R&B-ja i rocka, nastupit će i Love Runners Band, Lovesick Duo, Riccardo Staraj & Midnight Blues Band Feat, Tomislav Goluban & Mauro Staraj te Sekou Kouyate Experience i Johnny Rawls. Žanrovska raznolikost, posebne lokacije festivala te slobodan ulaz prevelik su blues-mamac za ljetnu publiku i turiste koji će se nalaziti u okolici da ga ne bi “zagrizli”

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije