Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dvije obljetnice

Naša najveća kostimografkinja priprema izložbu povodom 40 godina karijere

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/5
11.06.2021.
u 11:08

Umjetnica tekstila Dženisa Pecotić radi niz novih kostima koje će na slikarskim lutkama izložiti u Galeriji Kranjčar, a živi model za kreacije za odrasle osobe joj je Josip Tešija

Umjetnik je doista dobar ako su njegova mala djela jednako umjetnički snažna koliko i ona grandiozna. To je već više puta potvrdila, a učinit će to ne sumnjamo opet, izložba u nastajanju poznate kostimografkinje, dizajnerice, umjetnice tekstila i odjeće Dženise Pecotić. Naime, za izložbu planiranu 2022. u Galeriji Kranjčar, priprema niz kostima kojima će odjenuti lutke manjih dimenzija, a povod tom događaju je dvostruki.

- Sljedeće godine imam dvije obljetnice. Jedna je, ako je to uopće pristojno reći, 70. rođendan, a druga je 40 godina mojeg rada. Godine 1982. postala sam članica ULUPUH-a i to računam kao početak svoje karijere. Tim povodom, kako ste rekli, pripremam izložbu u Galeriji Kranjčar koja će biti sastavljena isključivo od novih radova, a odlučila sam da ti novi radovi budu prikazani na onim malim lutkama koje slikari koriste kada uče slikati ljudske proporcije. Radim ih tako da ću ih većinom stavljati na slikarska platna na kojima će one djelovati poput nekih reljefa. A kako si za svaku izložbu zadam zadatak u kojem moram biti dosljedna, ovaj put je moja dosljednost da sve na lutkama radim od materijala koji nisu kupljeni već su nađeni po mojim ormarima ili ormarima mojih prijatelja i imali su neku sasvim drugu namjenu prije no što su postali objekti na mojim lutkama. Kako je moja tema nešto što bi se moglo nazvati 'od roka do baroka', jer velika sam zaljubljenica u baroknu glazbu, onda ću cijelu izložbu interpretirati tako da će sve vuči na neku vrstu baroka na današnji način - kaže Dženisa Pecotić pa nadodaje da je unutra izložbe osmislila i nekoliko kostima za odrasle osobe koje će na fotografijama nositi Josip Tešija, a dala nam je i uvid u probne snimke.

- Zar ima idealnije osobe koja u sebi objedinjuje sve od našeg Josipa! On je poput kameleona, može sve. Uglavnom, do sada su nastala tri različita kostima, a najesen ćemo ga u njima fotografirati onako kako treba, ovo su za sada probni štikleci putem kojih dolazim do srži onoga što želim. Fotografirat ću ga tako da će i te fotografije biti na izložbi prikazane poput reljefa ili piramide koja ulazi u prostor galerije, a nastat će slaganjem istih fotografija različitih dimenzija, jedne ispred druge. Želim ući u prostor, neću plošnu priču jer ja sam u svojoj biti čovjek koji se bavi volumenom. To je za sada ideja, a u što će se ona pretvoriti to ćemo tek vidjeti.

Kostimografkinja kaže da je trenutačno tako jako u toj izložbi da o ničemu drugom ne može razmišljati. Ipak, nedavno je napravila kostime za jako slatku predstavu o barunu Münchhausenu u Žar ptici, a prije toga i za operu "Ivica i Marica" koja će 12. lipnja imati svoju pravu premijeru na velikoj otvorenoj pozornici u Opatiji.

Osim toga, otkrila je još jednu strast - da obožava slagati izloge. Upravo je uredila izlog prodavaonice talijanskih specijaliteta u Masarikovoj ulici u Zagrebu.

Kada je 2018. godine Dženisa Pecotić u Zagrebu imala izložbu Flirt, pitali smo ju jesu li brzo proletjele godine od te 1982. kada je počela njena kostimografska priča, a slavlje čega nastavlja i izložbom planiranom u 2022.?

- Jako. Kao i čitav život. Sve proleti. Zvuči kao fraza, ali ta je fraza bolno istinita. Najveći je problem, a to je vjerojatno tako kod većine ljudi koje možemo nazvati umjetnicima, u strahovitom raskoraku između tvog fizikusa, onoga što tijelo više ne može podnijeti, i onoga što ti je u glavi, srcu i duši. I to svaki dan sve više osjećam. Naravno, ja ni u glavi ne mogu biti netko tko ima 20 godina, ali daleko sam sada spremnija na eksperimente nego što mi to tijelo prihvaća. I uvijek si mislim: “Pa zašto čovjek mora imati tijelo?” Davno sam o tome razgovarala sa svojim suprugom i sigurna sam da čovječanstvo ide u smjeru da odjednom postane samo misao - kazala je tada Dženi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije