Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSKLUZIVNO

Nakon Picassa - dolazi Rodin!

'rodin03_nnn_kul_190813'
Foto: 'Picasa'
1/3
19.08.2013.
u 23:01

Voditeljica muzeja Rodin osobno je napravila sinopsis izložbe u Zagrebu, a poticaj izložbu bio je Meštrovićev uspjeh u Parizu

Nakon Picassa i Caravaggia postoji mogućnost da Zagreb ugosti još jednu veliku izložbu – onu najslavnijeg francuskog kipara svih vremena Augustea Rodina. Ideja da se Rodinova djela prvi put predstave u Hrvatskoj nametnula se tijekom rada na vrlo uspješnoj izložbi \"Ivan Meštrović – Hrvatska ekspresija\" koja je prošle godine održana u muzeju Rodin u Parizu u sklopu Festivala Hrvatske u Francuskoj \"Croatie, la voici\".

Izložbu je kolegama u Francuskoj predložio ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića Andro Krstulović Opara koji intenzivno radi na tome da se ona i realizira. – Za sada nema konkretnih datuma i ne možemo još govoriti o mjestu gdje će se izložba održati. Sve što imamo je naša želja, želja Parižana i umjetnine koje su nam na dispoziciji – kaže Andro Krstulović Opara.

– Rodinovu izložbu u Zagrebu predložio sam još u svibnju prošle godine svojoj kolegici Catherine Chevillot, direktorici Rodinova muzeja, koja je odmah izrazila interes. Kako je naša suradnja na Meštrovićevoj izložbi kod Rodina napredovala i nakon što se uvjerila u naše kapacitete, kolegica Chevillot iznijela je konkretan prijedlog i sinopsis Rodinove izložbe.

Kustosi su spremni

Vjerujem da ću na tim temeljima, a priželjkujući nastavak suradnje najviših hrvatskih i francuskih institucija, uskoro imati prigodu nastaviti razgovore s nadležnima u Zagrebu. Hrvatska publika te ona koja gravitira našem glavnom gradu spremna je za takvu umjetničku poslasticu i mislim da bi ta izložba mogla biti \"pravi blockbuster\". Pariški i hrvatski kustosi spremni su za realizaciju tog projekta.

Kako doznajemo, Opara je o svojim planovima već razgovarao i s francuskom veleposlanicom u Hrvatskoj Michèle Boccoz. Veliki poticaj da se sve realizira je uspjeh koji je postignut Meštrovićevom izložbom Rodinovu muzeju u Parizu, koju je vidjelo 240 tisuća posjetitelja u četiri mjeseca. – Mogu izraziti veliko zadovoljstvo postignutim, i to iz više razloga. Prvi je svakako činjenica da je Meštrović konačno, nakon više od 30 godina, ponovno predstavljen i prihvaćen u inozemstvu. Zadovoljstvo je tim veće što su naši projekti \"Ivan Meštrović kod Rodina: Hrvatska ekspresija\" u pariškome muzeju Rodin i \"Meštrović kod Millesa\" u Millesgardenu u Stockholmu i \"Milles kod Meštrovića\" u Atelijeru Meštrović u Zagrebu plod izvrsne suradnje hrvatskih, francuskih i švedskih kustosa koji nastavljaju suradnju – kaže Opara.

Vilu je odabrao umjetnik

Dodaje da je razina znanja ono što njega posebno zanima, a riječ je o upravljanju projektima, što je razvijeno na najvišu razinu. Bilo je, kaže Opara, pravo zadovoljstvo čuti od švedske kolegice koja je ispred švedskog kralja i kraljice i hrvatskog predsjednika rekla da je imala što naučiti od nas. To naš mali tim kustosica i ostalih stručnjaka izuzetno veseli ali i obvezuje, te nas istodobno drži na \"visokim okretajima\" pa, primjerice, trenutačno u tijeku imamo pet izložbi kojima upravljamo.

Muzej Rodin u Parizu, koji bi, ako se realizira ideja o izložbi u Hrvatskoj, ustupio djela velikog umjetnika, osnovan je 1916. godine na mjestu koji je odabrao sam umjetnik, u vili sagrađenoj u osamnaestom stoljeću. Zbirka sadrži 6600 skulptura, 8000 crteža i brojne fotografije. Godišnje muzej posjeti 700.000 ljudi, a u vrtu oko muzeja izloženi su najznačajniji radovi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije