Naslovnica Kultura Glazba

Nakon Lisinskog, filharmonijska "salsomanija" rasplesala i Kolarac

Uz orkestar pod ravnanjem Alana Bjelinskog pjevao je, a i plesao, latino-filharmoničar Ricardo Luque s atraktivnom gošćom Olvido Ruiz Castellanos
01. ožujka 2014. u 14:12 1 komentara 331 prikaza
Zagrebačka filharmonija u Beogradu
Foto: Marko Đoković/BGF
Pogledajte galeriju 1/4

Zagrebačku filharmoniju ovog je tjedna tresla "salsomanija", a u latinoameričkim ritmovima s orkestrom je plesala i publika: najprije u srijedu u Lisinskom, na koncertu kojim je proslavljen i Dan liječnika, potom u četvrtak u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu te u petak u Beogradu. Kao što se lijepo u foto-albumu koji je na Facebooku objavila Beogradska filharmonija, publika je u Kolarcu koncert dočekala na nogama, plješčući i plešući. Neki su uz raspoloženi orkestar pod ravnanjem Alana Bjelinskog imali priliku i zasvirati na udaraljkama koje su dobili u ruke, a plesalo se i na koncertnom podiju.

Program pod naslovom Souvenir Latinoamericano sastavljen je od popularnih brojeva kubanske, brazilske, venezuelanske i argentinske glazbe koje je u šarene simfonijske aranžmane odjenuo skladatelj Dubravko Palanović, inače član orkestra Zagrebačke filharmonije.

bgf lisinski Točka, tačka, pika Ovacije Beogradskoj filharmoniji i publika na nogama u Lisinskom filha U Hrvatskom domu Koncert Zagrebačke filharmonije u Vukovaru Slovenska filharmonija Villaume Slovenci u Lisinskom Sjajan početak regionalnog ciklusa tri filharmonije "Točka, tačka, pika"

Glavni "krivac" za ovakve koncertne projekte je Ricardo Luque, u Zagrebačkoj filharmoniji fagotist, a izvan nje pokretač hrvatske latino-scene sa sastavom Cubismo. Luque je i na ovim posljednjim koncertima bio vokalni solist, što sam, a što u duetima s posebno atraktivnom gošćom, vatrenom Kubankom anđeoskog glasa Olvido Ruiz Castellanos.

Zagrebačkim koncertom u Lisinskom proslavljen je i Hrvatski dan liječnika, a ravnatelj Zagrebačke filharmonije Miljenko Puljić u svom obraćanju publici prisjetio se i preminulog dr. Franje Škreba, osnivača Zdravstvenog centra za glazbene umjetnike koji je kasnije prerastao u Centar za umjetnike u Kliničkom bolničkom centru Dubrava.

Sinoćnji koncert na Kolarcu bio je ujedno treće gostovanje Zagrebačke filharmonije u Beogradu u okviru projekta "Točka, tačka, pika" i zajedničkog regionalnog interfilharmonijskog ciklusa. Publici i Zagrebačkoj filharmonij u toj se prigodi na Kolarcu pridružio jedan od glavnih inicijatora tih projekata, nekadašnji, a možda i budući direktor Beogradske filharmonije, a trenutno ministar kulture Republike Srbije Ivan Tasovac.

Orkestar Beogradske filharmonije ove sezone u uzvratni posjet Zagrebu stiže 26. svibnja pod vodstvom šefa-dirigenta kineskog maestra Muhaija Tanga, a solistica će biti proslavljena gruzijska violinistica Liana Isakadze.

 

Matija Vuica
Iskroji svoj život
Matija Vuica: Unikati i rad po mjeri nikada neće izaći iz mode

A1 izdvaja za Vas

  • Atanazije:

    Nemam riječi, "region" me ušutka... Užasno je važno da svaki Hrvat zna za Kolarac, valjda Zagrebačka filharmonije nema gdje drugdje gostovati ... Zlo mi bude od ovakvih vijesti, očekujem da će sljedeća biti kako ZG filharmonija prati cajkušu Brenu, svi ... prikaži još! bumo razgaljeni, Josipoviću će poteći suze...