Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Najznačajniji dobitak 2011. 
bila je Lauba

Sanja Iveković u MoMA-i, otvorenje Laube u vlasništvu Tomislava Klička, rekordna Noć muzeja, izložba Art deco koja je privukla više od 76 tisuća posjetitelja... obilježile su ovu iznimno plodnu godinu za likovnost
29. prosinca 2011. u 18:35 1 komentara 36 prikaza
Ivan Fijolić i Bruce Lee
Foto: PIXSELL

Godina na izmaku bila je izuzetno plodna za domaću likovnost – oboreni su rekordi u Noći muzeja, otvoreni su novi privatni izlagački prostori, a najveći uspjeh doživjela je Sanja Iveković, čija retrospektiva upravo traje u newyorškoj MoMA-i, o čemu je najavu imao i ugledni NY Times.

 Rekordna Noć muzeja

 “Art déco u Hrvatskoj između dva rata” prva je velika izložba koju su do kraja kolovoza vidjela 76.552 posjetitelja. Moglo se uživati u opsežnosti domaće lijepe i primijenjene umjetnosti – uporabnim predmetima, modi, fotografiji, kiparstvu, arhitekturi prateći fotografije i originalne skice, scenografiju, kostimografiju, slikarstvo, likovno oblikovanje – komercijalne plakate i značajnu periodiku (Svijet, Koprive...), ali i cjelokupnu kulturnu scenu te gospodarske prilike. Dva dana nakon otvorenja te izložbe u Muzeju za umjetnost i obrt održala se rekordna Noć muzeja jer je diljem Hrvatske čak 314.659 posjetitelja prodefiliralo kroz 160 muzeja i galerija u samo nekoliko sati, a najposjećeniji su bili zagrebački MSU, Tehnički muzej i Klovićevi dvori. Jedan od najpoznatijih domaćih kolekcionara Veljko Marton, poznat po vrijednoj kolekciji porculana, stakla i slikarstva 19. stoljeća, preselio je svoj privatni muzej u neobaroknu palaču Kulmer na Gornjem gradu. I suvremena umjetnost došla je na svoje dobivši novi, prelijepo restauriran prostor bivše tvornice (ali i austrougarske konjušnice) na zagrebačkoj Kustošiji, gdje je u lipnju otvorena Lauba vlasnika Tomislava Klička. Kustosica Vanja Žanko zaslužna je što je Lauba, osim za pokazivanje kolekcije Filip Trade (broji 500-tinjak umjetnina), i mjesto koje služi kao laboratorij za umjetničke eksperimente i kulturne inovacije. Uz Muzej prekinutih veza ova tri privatna muzeja (Lauba i inače radi do 23 sata) radno su vrijeme ljeti prilagodila turistima.

 Medović za kraj

Klovićevi dvori u rujnu su predstavili hrvatski doprinos ekspresionizmu, a u prosincu otvorili najopsežniju retrospektivu domaćeg impresionista Mate Celestina Medovića.

Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
  • Avatar reciklirana_hrenovka
    reciklirana_hrenovka:

    Da, bilo je zanimljivih stvari za posjetiti, ali nažalost većina toga vrijedi isključivo za Zagreb.