Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počinje 11. Zagreb Kom

Najbolji hrvatski festival komorne glazbe osvaja nove prostore

30.09.2016., Zagreb - Susanna Yoko Henkel i Dalio Despot, osnivaci Zagrebackog medjunarodnog komornog festivala. Photo: Anto Magzan/PIXSELL
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
06.10.2016.
u 17:15

Zagrebački međunarodni festival komorne glazbe od 7. do 15. listopada 2016. održava se u Preporodnoj dvorani, Gliptoteci i Palači HAZU

Susanna Yoko Henkel i Dalio Despot odluke donose brzo, osobito kada treba svladati prepreke. 

To su, vjerojatno, naučili u Njemačkoj, a život i rad u Hrvatskoj dao im je mnoštvo prilika, odnosno prepreka za primjenu tog umijeća. Tako su nedavno odlučili i o preseljenju svog festivala u nove zagrebačke prostore.

Henkel i Despot smislili su i pokrenuli Zagrebački međunarodni festival komorne glazbe ubrzo nakon što su, birajući između glavnoga grada Njemačke i Hrvatske, odlučili da će im dom biti u Zagrebu.

Beskompromisno već od samog početka utemeljen na najvišim kriterijima glazbeničke izvrsnosti, festival je u proteklih deset godina osvojio i stvorio i publiku koja ga poznaje i voli pod jednostavnim nadimkom Zagreb Kom.

Nigdje drugdje na svijetu

Kao glavni i izvršni producent i direktor festivala, kojem je sjajna violinistica - njegova supruga - umjetnička ravnateljica, Dalio Despot je uvjeren da će za svojim omiljenim festivalom, nakon deset sjajnih izdanja u Hrvatskom glazbenom zavodu, u nove prostore pohrliti i publika.

Uostalom, prema njegovim riječima, istog dana kada su puštene u prodaju, prodana je većina ulaznica za otvaranje jedanaestog izdanja festivala u petak, 7. listopada, u prelijepoj gornjogradskoj Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma u Opatičkoj 18. Danas više nema nijedne. No, za utjehu svima koji su ostali bez ulaznica za prvi koncert, HRT će ga izravno prenositi na Trećem televizijskom programu. 

Internetska adresa, na kojoj ćete naći detaljne odgovore na pitanja kada, gdje, tko, što i kako, ostala je ista: www.zagreb-festival.org.

A zašto se Zagreb Kom održava, pokazalo nam je prvo, kao i sva kasnija izdanja festivala: da bi se upravo publici u Zagrebu ponudile vrhunske izvedbe komorne glazbe, nastale spajanjem sjajnih glazbenih individualaca u komorne sastave koje se ne može čuti nigdje drugdje na svijetu.

Ekskluzivni Bach u Palači HAZU

Oni koji su ulaznice za prvi koncert kupili zato da iste večeri, na istom mjestu i u različitim komornim kombinacijama čuju Moniku Leskovar, Petrita Çekua, Stefana Milenkovića i Susannu Yoko Henkel, nemaju nikakvog opravdanja da propuste subotnju večer u Preporodnoj dvorani, kada svi oni sviraju u drugom, također tematski osmišljenom programu.

Leskovar, Milenković i Henkel sudjelovat će i treće festivalske večeri, u nedjelju, u programu pod naslovom "Triangulum", u izvedbama romantičnih skladbi koje su, međusobno se nadahnjujući, razmjenjivali Clara i Robert Schumann te Johannes Brahms.  

Ovogodišnju ekipu probranih virtuoza još čine violinisti Anđelko Krpan i Marin Maras, violončelisti Pavle Zajcev i Jing Zhao, klarinetist Chen Halevi, pijanisti Milana Chernyavska, Ohad Ben-Ari i Danijel Detoni, violisti Tomoko Akasaka, Roland Glassl i Mark Genero te Zagrebački solisti.

Jedan od glavnih partnera festivala ove je godine HAZU, kao vlasnik svih prostora u kojima Zagreb Kom počinje svoje drugo desetljeće. Tako će, osim četiri koncerta u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma, gdje će festival 15. listopada zaključiti Mozartova soareja, u Gliptoteci 12. listopada biti održana večer posvećena suvremenoj glazbi (Contemporary Music Longue), a u atriju same Palače HAZU na Zrinjevcu svirat će u petak, 14. listopada, gudačka obrada Bachovih “Goldberg varijacija” te Messiaenov “Kvartet za kraj vremena”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije