Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Film

Nadareviću i Šerbedžiji nagrade '50 godina' Motovun Film Festivala

26. srpnja 2018. u 23:49 5 komentara 289 prikaza
Mustafa Nadarević
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Dvojici glumačkih bardova, Mustafi Nadareviću i Radi Šerbedžiji, dodijeljene su u četvrtak navečer "za pola stoljeća izdržljivosti" nagrade "50 godina" Motovun Film Festivala, priopćeno je iz Festivala.

21. izdanje Uz limenu glazbu i hommage Predragu Luciću otvoren Motovun Film Festival!

Direktor MFF-a Igor Mirković, kazao je da se nagrada dodjeljuje "dvojici kraljeva" "za pola stoljeća maratonske izdržljivosti u nimalo blagim uvjetima naše kinematografije te za neodustajanje od glume za koju je osim ljubavi i strasti prema filmu, bilo nužno imati i veliku snagu volje".  

Nagrade su uručili dvojica ranijih laureata, producent, redatelj i osnivač ZagrebDoxa Nenad Puhovski, i redatelj i osnivač Motovun Film Festivala Rajko Grlić.  

Mustafa Nadarević
1 / 10

Mustafa Nadarević je, zahvaljujući se na nagradi, kazao da su "umjetnost življenja i glume negdje vrlo blizu, s tim da je gluma bolja jer na sceni možeš umirati mnogo puta, a ostati živ".

Intervju Ruben Östlund: U Hrvatskoj ću pronaći plažu za snimanje svojeg novog filma

Nadarević je u dugoj karijeri odigrao više od 150 kazališnih uloga i snimio više od 60 filmova, drama i TV serija s najvećim redateljima jugoslavenskog, hrvatskog i BiH filma, poput filmova Otac na službenom putu, Već viđeno, Kuduz, Žute dunje, Ničija zemlja, Gori vatra, Kod amidže Idriza i drugih.

Smatra da je njegova gluma grozna te kako je za uspješnu glumačku karijeru potrebna sreća i splet okolnosti. Da bi zaradio, prihvaćao je, kaže, sve uloge, a odbijao samo one koje ne bi stigao odraditi zbog drugih projekata. Najveće teškoće glumačkog umijeća su biti prirodan i moći briljantno lagati, kazao je i dodao da mirovinu nema u planu, jer je gluma posao koji se radi do kraja života.

STIŽE IAN POOLEY Motovunski trg zadnjeg dana festivala postaje veliki plesni podij

Rade Šerbedžija, prošao je put od velike zvijezde jugoslavenskog filma do apatrida i izopćenika u devedesetima pa sve do kasnijih uloga u holivudskim filmovima, kaže se u obrazloženju njegove nagrade.

Najveći je krležijanac među glumcima, kojemu je Miroslav Krleža „ostavio svoj šešir i proročanstvo da će mu život biti borba s divljim zvijerima“, rečeno je.

Posebno uspješne uloge ostvario je u filmovima Hajka, Dezerter i Crveno klasje Živojina Pavlovića, a jedna od najuspješnijih filmska godina je bila 1986. kada je Šerbedžija osvojio titulu najboljeg glumca na pulskom festivalu i to za filmove Večernja zvona Lordana Zafranovića i San o ruži Zorana Tadića.

Rade Šerbedžija Plenković mi je zahvalio. Rekao je: kad sam bio mali, vozili ste me na trening i uvijek platili sok

"Za glumu je najbitnija ljubav i blagost, koje se mogu naći jedino u samoći, a mudrac je onaj koji to nauči u mladosti", rekao je Šerbedžija u Motovunu tijekom razgovora Netočno u podne kad se prisjetio stvaranja filmova na domaćem terenu i inozemstvu od svojih početaka do danas, priopćeno je.

Šerbedžija je kazao da o velikim projektima nikada nije razmišljao kao o životnim prekretnicama, već se jednostavno prepustio svakom poslu, i zaključio: „Najvažnija stvar u filmu je krupni kadar, jer u njemu nema laži“.

Josipa Lisac
INAUGURACIJA
VIDEO Pljušte komentari na izvedbu Josipe Lisac: 'Ovo nije moja himna'
Dekor tvornica rasvjete
ULAGANJE U PROIZVODNJU
Jedina tvornica rasvjete u Hrvatskoj investirala je značajna sredstva u povećanje proizvodnih kapaciteta
  • dom7:

    Za glumu im se nema što prigovoriti. A drugo tko zna?

  • Nemanadimak:

    dva potpuno nevažna lika koja su ostatci komunističkog režima. ovaj drugi samo zato i glumi u stranim filmovima jer ima tipicnu komunisticku prevarantsku facu!

  • paul-umpe:

    balijetina