Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trijenale grafike u Livnu

Na temu granica slobode izlaže 95 umjetnika iz 35 zemalja svijeta

FRANJEVAČKI MUZEJ I GALERIJA GORICA
24.06.2023.
u 12:58

Začetnik trijenala je Božo Biškupić, koji je 2013. Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica darovao 208 grafika

Livno polako ali sigurno postaje centar grafičke umjetnosti u Bosni i Hercegovini, a sve je poznatije i na umjetničkoj mapi svijeta. Baš onako kako je zamislio bivši ministar kulture RH i strastveni kolekcionar Božo Biškupić, koji je prije deset godina livanjskom Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica darovao 208 grafičkih listova sa željom da ta donacija bude začetak nečega puno većeg i da se u Livnu organizira međunarodna manifestacija grafike na koju bi se pozivalo umjetnike iz cijeloga svijeta. Njegovu viziju ostvarila je livanjska kustosica Željka Markov organiziranjem Međunarodnoga trijenala grafike Livno, koji se u ponedjeljak, 26. lipnja, otvara treći put.

– Gospodin Biškupić pravi je vizionar. On nas još uvijek podržava i povezuje s profesorima sa svih akademija da ne izgubimo potporu – kaže nam kustosica Markov te potvrđuje da je livanjski trijenale revijalna izložba grafičke umjetnosti koja nadilazi lokalne okvire. Pokazuju to i brojke: na prvom trijenalu izlagalo je 109 autora iz 33 zemlje, na drugom 73 autora iz 34 zemlje, a na ovogodišnjem, trećem izdanju izlaže 95 umjetnika iz 35 zemalja, među kojima su umjetnici iz Australije, Novog Zelanda, Južnoafričke Republike, Kine, Meksika, Brazila...

– Dobivam vrlo pozitivne reakcije. Primjerice, pozvala sam autora iz Meksika, a on mi je poslao još šest autora. Iz Poljske sam pozvala troje, a stiglo ih je šestero. Na kraju smo morali odbijati prijave jer nemamo toliko prostora – otkriva kustosica Željka Markov i dodaje da se ovogodišnji trijenale održava pod naslovom "Granice slobode".

Naime, unatoč općeprihvaćenim deklaracijama o ljudskim pravima, mnogima je u svijetu još uvijek uskraćen slobodan čin te se postavlja pitanje je li sloboda svima uvijek dostupna ili je samo prividna društvena pojava. Toj temi umjetnici su pristupili na različit način: jedni su je sagledali s ekološkog aspekta, drugi su izrazili osobni stav o slobodi, treći su gubitak slobode obradili iz perspektive pandemije koronavirusa, a neki su zadržali umjetničku slobodu pa su na izložbu poslali radove s posve drugom temom.

– I to je u konačnici slobodan čin – komentira Željka Markov i ističe da autori u Livnu svjedoče da je umjetnost medij koji omogućuje slobodu izraza, da su granice u konačnici ipak samo one koje si nametnemo sami te da će umjetnost uvijek biti sociološki osjetljiva i u službi humanizma.

Povjerenstvo koje odlučuje o nagradama čine Božo Biškupić, Mikica Maštrović, Breda Škrjanec, Marina Finci i Željka Markov, a odlučilo je da ove godine Grand Prix dobije Kinez Minjie Zhang, koji je predočio slobodu bez granica, gramzivost čovjeka i njegovu težnju da bude poput Boga (rad na fotografiji). Drugu nagradu, Nagradu grada Livna, dobio je Zagrepčanin Tomislav Buntak, a treću nagradu, Nagradu županije, profesorica iz Sarajeva Renata Papišta. Nagrađeni su još Vladimiro Elvieri, Mario Čaušić, Janko Orač, Dimitrije Popović i Mirjana Vodopija.

Osim izložbe trijenala, u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica predstavlja se i opus dubrovačkog slikara i grafičara Lukša Peke.

Trijenale grafike, koji postaje novi zaštitni znak Livna, ostat će otvoren do 1. listopada.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije