Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kocka je okrugla

Na povratničkom albumu St!llness zvuči još zanimljivije nego prije

Mudri brk
08.12.2022.
u 11:27

Nove pjesme hip-hop pionira zadovoljit će i publiku željnu "razbijanja" na koncertima, ali i pažljive slušatelje koji kod kuće uživaju u sjajnom albumu

St!llness su 2005. ušli među prvotimce domaćeg hip-hopa i skupa s njima postali mjerilo potpuno drukčijeg sustava vrijednosti koji su unijeli u domaću glazbu.

Upravo su St!llness, nakon što je format reperskog dvojca pretvoren u čitav bend, prvim albumima pokazali da se grupna svirka može prometnuti u najbolje pogonsko gorivo na albumima i nastupima uživo, koje su, nakon davnog posljednjeg albuma iz 2012., ponovo planirali početkom 2020. Tadašnje ulaznice za Vintage Industrial Bar ostale su neiskorištene zbog dolaska pandemije, ali vrijede za 2. veljače 2023. kad St!llness nastupaju u Vintageu. A vrijedi i u međuvremenu snimljen povratnički, četvrti album "Kocka je okrugla" (Mudri brk), i to jako. Kao da nije prošlo toliko vremena, sve zvuči još zanimljivije nego prije. St!llnes nije uobičajen hip-hop bend, a nakon desetogodišnje albumske stanke čini se poput fino odležanog konjaka koji ima kompleksnu snagu i sadržajnost te ne udara na prvu. Čuje se to već u uvodnoj introspektivnoj mantri "Feniks" koja na minimalističkoj, programiranoj podlozi s otkrivalačkim stihovima pokazuje zašto je Ivan Jurić Yuri slojeviti tekstopisac i ono prvo po čemu se St!llnes razlikuje od manirističke scene.

Ono drugo je izvrstan bend koji u pjesmama poput "I dalje", "Zbrka podataka" i "Voda" ili "Reklame" zvuči kao rock-sastav s Yurijem u napadu pred mikrofonom. Nekadašnja hipoteza "hip-hop, reggae, drum'n'bass, gitarističke distorzije" danas je daleko složenija, a protok vremena dodao je ne samo na iskustvu, nego i finim detaljima. Ima na albumu "Kocka je okrugla" svega od spomenutog, ali na drukčiji način, pa i naslovna tema i "Ništa" nisu tipičan reggae, dok idući singl "Budi" međuigrom bubnjeva, basa i gitara zamalo zvuči kao nastavak nekih pjesama s prvog albuma Azre. I tako do kraja albuma, sve to može zadovoljiti i publiku željnu "razbijanja" na koncertima, ali i pažljive slušatelje koji kod kuće uživaju u sjajnom albumu na kojem gostuju Davor Vrdoljak (DJ Venom), šibenski reperi HRAM, Aleksandar Antić (TBF), Davor Barišić Dado i Sara Renar. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije