Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dajana Čuljak o ulozi Rože

Na Opatovini očekujte smijeh, ali i suze

Dajana Čuljak
Boris Ščitar/PIXSELL
12.07.2022.
u 12:00

Histrioni su u subotu otvorili Ljeto na Opatovini premijernom predstavom Kolarovog djela "Svoga tela gospodar" koju je režirao Damir Lončar. U glavnoj ženskoj ulozi nastupila je Komedijina glumica Dajana Čuljak

Komedijina glumica Dajana Čuljak dobila je intrigantnu ulogu Rože u predstavi "Svoga tela gospodar"  Slavka Kolara s kojom su  Histrioni ove subote otvorili svoje 37. Ljeto na Opatovini. Redatelj je Damir Lončar koji u predstavi i glumi, a tu su i glumci Filip Detelić u ulozi Rožinog supruga, Vanja Ćirić, Davor Svedružić, Lara Nekić, Zlatko Ožbolt, Barbara Rocco, Dea Presečki, Ognjen Milovanović i Borna Galinović. Kolar je "Svoga tela gospodar" prvo napisao kao pripovijetku, da bi je kasnije preradio u dramu koja je i ekranizirana 1957. godine u režiji Fedora Hanžekovića, kada je Rožu glumila Marija Kohn. Scenarij za taj, jedan od najboljih hrvatskih filmova, također je napisao Slavko Kolar.

Uloga Rože jedna je od najzahtjevnjiih uloga hrvatskog kazališta. Igrale su je Marija Kohn, Nina Erak, Vanja Ćirić, Hana Hegedušić... Osjećate li možda strah zbog usporedbi sa kreacijama tih glumica?

_ Osjećam se počašćeno i sretno jer imam priliku igrati Rožu. Istina, jedna od najzahtjevnijih uloga, ali igrati ju je veliki gušt. Drage kolegice koje su je igrale su sve glumice kojima se divim, ali svaka svoju Rožu igra iz sebe, sa svim onim nečim našim posebnim u svakoj od nas tako da se ne uspoređujem. Vanja Ćirić moja je draga kolegica iz kuće, kazalište Komedija, znamo se sad već dugo, skupa smo više predstava igrale na sceni. Razgovori s njom i savjeti koje mi je dala su mi dragocjeni, pomogli su u stvaranju uloge i jako sam sretna i zahvalna što sam imala nju koja je sav taj put prošla.

Publika hrli na Opatovinu sa željom da se u ljetnim večerima nasmije i zabavi. Ali Kolarov tekst ima gorki okus tragedije. Hoće li ljubitelji histrionske zabave biti razočarani?

_ Naša draga publika neće biti razočarana. Kao što je redatelj predstave Damir Lončar rekao - to je kao i u životu, nije baš cijelo vrijeme sve super i zabavno i dobre smo volje. Lijepo je i poticajno za publiku da dožive i druge strane, druge emocije. Cijela ekipa glumaca u ovoj predstavi je odradila vrhunski posao. Očekujte smijeh, očekujte suze, ali prije svega očekujte odlične izvede pa i od najmanje uloge. 

Jeste li imali problema sa turopoljskom kajkavštinom? I tko vam je najviše pomogao u svladavanju tog govora?

_ Nije bilo lako. Na čitaćim probama smo zapisali naglaske i radili na oblikovanju vokala. Pomagali su svi, tko se god već susreo sa tim govorom, dio kolega je već igrao ovu predstavu, a dio ih je odrastao u tom kraju tako da nije bilo velikih problema, samo puno vježbe.

Redatelj Damir Lončar vam je kolega iz Komedijinog ansambla. Da li vam je to bila prednost ili vam je lakše raditi s redateljima koje ne poznajete i koji su za vas nepoznati teritorij?

_ Lakše je raditi s nekim koga znaš, a tko opet svoj posao dobro radi i dobro vodi ljude kroz komad. Ovo je bio još jedan divan projekt s Damirom, jer smo skupa surađivali prije dvije godine kada smo na Opatovini radili predstavu  "Mačak u vreći". S njim nema problema koji su nerješivi, stvari se ne kompliciraju bespotrebno, vidiš da zna kako glumac razmišlja i osjeća i to je nešto na čemu sam jako zahvalna. Veselim se svakoj probi, a sada i svakoj izvedbi. 

Nastupati na Opatovini znači na neki način žrtvovati ljeto i ostati prikovan za ljetni vrući Zagreb. Vi ste već nastupali sa Histrionima. Znači li to da Opatovina ima i svoje prednosti?

_ Kao što sam ranije spomenula, radili smo s Damirom "Mačak u vreći" prije dvije godine. Zagreb ljeti za mene nije loša stvar. Kao i ove, prije dvije godine je projekt bio nešto u čemu sam guštala i svaka izvedba je bila radost, a završiti dan na takav način je nešto prelijepo. Ne igramo nedjeljom i ponedjeljkom pa se stigne otići na neko kupanje- more, rijeka... 

Kako ste se glumački proželi sa suprugom kojega glumi Filip Detelić, a s kojim je Roža u stalnoj, nepomirljivoj borbi? 

_Ovo je prvi put da Filip i ja igramo skupa a da imamo scenu gdje smo si blizu, gdje su jake emocije koje je predivno gledati kako se događaju. Izvrstan partner, sretna sam jer imam priliku gledati tu čaroliju izbliza. Kliknuli smo odmah, znamo se već godinama privatno, još otkad sam upisala Akademiju. Najbolji pokazatelj da ne umišljam kako smo zaista klilknuli na sceni i stvorili nešto dobro su iskrene emocije koje se dogode kolegama koji nas gledaju kad imamo scenu, a sada će to i publika imati priliku vidjeti.

Položaj žena u suvremenom društvu se posljednjih godina, na žalost, mijenja na gore. Znači li to da drame poput ove Kolarove dobijaju na aktualnosti?

_ Drame poput ove su nešto što potiče na razmišljanje, na razgovor, na emocije, na razumijevanje, empatiju.. Takve stvari su tu da nam pomognu da mijenjamo društvo, pa makar malim koracima. Nadam se da će toga biti još više kako bi se naši glasovi čuli, kako bismo potaknuli na konkretne poteze u društvu u smislu osnaživanja i poticanja žene, majke, sestre, prijateljice u društvu. 

Hoće li "Svoga tela gospodar" u redovnoj sezoni preseliti na histrionsku pozornicu?

_ Nadam se da hoće, jer je Damir okupio odličnu ekipu, koja vrhunski surađuje. Jako nas je lijepo vodio kroz cijeli proces, sa ljubavlju i strpljenjem i hvala mu na tome. Voljela bih da igramo predstavu što više jer se ovakve stvari ne događaju svakodnevno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije