Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vilina špilja

Na izvoru Omble nalazište iz helenističkog razdoblja!

helenistička keramika iz Viline Špilje
Foto: Dubrovački arheološki muzej
09.11.2014.
u 19:00

O vrijednosti nalazišta najbolje svjedoči činjenica da je prije ovog istraživanja na dubrovačkom području bio poznat mali broj nalaza takve keramike!

Vilina špilja u Rijeci dubrovačkoj razotkrila je vrijedno arheološko nalazište keramičkih posuda iz 4. i 3. stoljeća prije naše ere, točnije helenističkog razdoblja. Među njima su svakako najznačajnije posude koje na sebi imaju prikaz sove – simbola grčke božice Atene i u Hrvatskoj su iznimno rijetke!

O vrijednosti nalazišta najbolje svjedoči činjenica da je prije ovog istraživanja na dubrovačkom području bio poznat mali broj nalaza takve keramike!

Arheološko nalazište nalazi se na ulaznom dijelu špilje na 137 metara nadmorske visine pa je nemoguće do njega doći bez speleološke opreme. Istraživanje su proveli arheolozi Dubrovačkih muzeja dr. sc. Domagoj Perkić i Darko Milošević. Istraživanja u špilji Vilina započeli su još u sklopu HEP-ova projekta hidroelektrane Ombla 2009. godine.

– Najintenzivnije je špilja korištena u 4. i 3. stoljeću prije Krista kada ju je nastanjivalo domaće ilirsko stanovništvo, o čemu svjedoče nađeni ulomci najfinijih i najskupocjenijih posuda toga vremena, koje su služile za čuvanje vina (amfore) ili ispijanje vina, kao što su skifosi, kantarosi i druge vrste čaša – kazao je arheolog Domagoj Perkić

>> Ispod parka Grič pronašli smo objekt star više od tristo godina

>> Veliko otkriće arheologa: Pronašli utvrdu povezanu s vremenom dolaska Hrvata

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije