Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mirko Ilić o skandalu u Zagrebu

Na izložbi tolerancije da netko želi nečiju smrt! To mi se događa samo u istočnoj Europi

20.11.2020.
u 15:23

Na Ilićevoj izložbi plakata povodom Međunarodnog dana tolerancije osvanuli su ustaški simboli i poruke mrženje o čemu je dizajner razgovarao u novom izdanju emisije Ricochet 2.0 s Robertom Zuberom

Zagrebački dizajner s američkom adresom i karijerom, Mirko Ilić, godinama organizira izložbu plakata na temu tolerancije, na kojoj izlažu neki od najpoznatijih autora današnjice od Miltona Glasera nadalje. 

Povodom Međunarodnog dana tolerancije, na kišni je dan u prošli ponedjeljak, u Botaničkom vrtu u Zagrebu s vanjske strane ograde, u Runjaninovoj ulici, preko puta Ministarstva kulture i medija, otvorena jedna od verzija te izložbe.

Prošao je tek jedan dan, i plakati su, preko noći, osvanuli išarani ustaškim simbolima, prekriženi porukama velikog U, NDH i “Smrt Srbo-zločincima”. 

U novom izdanju emisije Ricochet 2.0 Topssy i Robert Zuber razgovarali su sa svjetski uvaženim dizajnerom Mirkom Ilićem koji im se javio iz New Yorka. 

- Imao sam u par navrata intervencije uništavanja plakata tolerancije i zanimljivo je da se to uvijek dešavalo u istočnoj Europi, a do sada sam imao 102 izložbe u 31 zemlji. Dakle, samo u istočnoj Europi i nigdje drugdje. U Sloveniji, Slovačkoj Rusiji i Hrvatskoj. Čudan je taj odnos istočne Europe prema javnom dobru u smislu sve što je javno nije moje i baš me briga. Ovaj put tiskanje plakata platila je škola Primjenjene umjetnosti, u dosta slučajeva ja osobno plačam tiskanje plakata. S kojim pravom netko to dođe uništiti? Povrh toga pojavljuje se i ta mržnja. Znači, imate izložbu tolerancije na koju netko napiše riječ 'smrt'. Ta osoba nekome želi smrt. To je jako velika riječ. To je tako dramatično, a imam osjećaj da o tome ljudi ni ne razmišljaju. Željeti nečiju smrt! Pa koliko godina ta osoba ima, što ta osoba zna o životu i smrti? - pita se Ilić u emisiji.

Poslušajte u razgovoru što to što se dogodilo govori o društvu u Hrvatskoj, ali očigledno i o iznimnoj potrebi da se ovakva izložba upravo u Hrvatskoj organizira.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije