Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRIJUMF NAKLADNIŠTVA Na Zagrebačkom velesajmu otvoren 31. međunarodni sajam knjiga

Na Interliberu rijeke ljudi

12.11.2008.
u 16:38

Najvećim hrvatskim književnim i knjižnim događajem nazvao je Interliber ministar kulture Božo Biškupić otvarajući danas na Zagrebačkome velesajmu tradicionalni, 31. međunarodni sajam knjiga. Sudeći po rijekama posjetitelja koje su potekle već prvoga dana između mnogobrojnih štandova nakladnika u dvama sajamskim paviljonima (petom i šestom), popularni Interliber s pravom nosi tu titulu.

Knjiga i za osam kuna
Ove godine novija i nešto starija svoja izdanja (sa znatnim popustima, pa se pokoja knjiga može kupiti i za samo osam kuna!) predstavlja čak 206 hrvatskih nakladnika. Pridružila su im se (na samostalnim štandovima ili samo u okviru nastupa velikih distributera strane knjige u nas) i 84 inozemna izdavača.

Uz najbogatiji nastup Izraela, ovogodišnje zemlje partnera na Interliberu, tu su i nakladničke kuće iz Austrije, Belgije, BiH, Crne Gore, Irana, Njemačke, Poljske, SAD-a, Srbije, Španjolske i Velike Britanije. Izraelsko izdavaštvo pripada među najrazvijenije u svijetu. Djelić toga bogatstva donijeli su i u Zagreb, gdje će gostovati i jedan od najpoznatijih izraelskih pisaca srednje generacije Boris Zaidman. Naš “Durieux” predstavit će pak na hrvatskom knjigu “Judaizam” Nicolasa De Langea.

Domaće zvijezde
Ipak, Interliber će ove godine zacijelo obilježiti nove knjige domaćih autora. Već danas predstavljena su dva nova hrvatska romana. “Meandarmedia” objavila je “Cestu” Damira Miloša, a autor, poznati pisac i nautičar, “dojedrio” je iz svojih Vodica direktno na Interliber i potpisivao kupcima prve primjerke svoga romana. “Fraktura” je pak na središnoj pozornici predstavila Ludwiga Bauera i njegov novi roman “Patnje Antonije Brabec”, još jedno djelo o našoj suvremenoj povijesti iz Bauerove majstorske pripovjedačke radionice.

Sve do nedjelje prodefilirat će štandovima i pozornicom još cijeli niz hrvatskih autora: “Algoritam” predstavlja novi roman Renata Baretića “Hotel Grand”, “Profil” roman Marinka Koščeca “Centimetar od sreće”, “Fraktura” roman Zvonka Todorovskog “More pravog kapetana”, Naklada “Ljevak” dolazi s romanima “Ništa sveto” Ive Brešana” i “Raspeće strasti” Dimitrija Popovića...

Agilna “Fraktura” nije zaboravila ni poeziju, prema kojoj se, kao navodno tržišno nezanimljivoj, mnogi nakladnici maćehinski odnose. Novu pjesničku biblioteku uređuje Delimir Rešicki, a prvi su joj naslovi prave poslastice: knjiga pjesama “Povijest poplave” poznatog prozaika Igora Štiksa, pa “Pobuna obješenih” Tomice Bajsića i “Tamna magistrala” Zvonka Karanovića.

Sutra na Interliberu, u organizaciji Hrvatske matice iseljenika, gostuje njemačka književnica hrvatskoga podrijetla Jadranka Marinić s romanom “Die Namenlose”, a sarajevski Međunarodni centar za mir predstavlja Izabrana djela Danila Kiša.


Najbolji roman Predraga Crnkovića

Predrag Crnković dobitnik je nagrade za najbolji roman u rukopisu, koju, uz primamljiv novčani iznos od 100.000 kuna bruto, dodjeljuju zagrebački VBZ i Tisak (na čijim će se kioscima roman prodavati). Srbijanski pisac iz Beograda (koji osim na srpskom piše i na engleskom i na hrvatskom, pa je ove godine bio i finalist Večernjakova natječaja za priču) postao je laureat u konkurenciji 106 autora. Pobjednički je roman naslovljen “Beograd za pokojnike”.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije