Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura

Na Facebooku bijesni rat protiv lažnih zvončara

Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska gospodarska komora u Berlinu su na međunarodnoj poljoprivrednoj manifestaciji Zeleni tjedan organizirali i prezentaciju hrvatskih narodnih običaja, te netočnim prikazom zvončara razljutili mnoge ljubitelje te tradicije.
03. veljače 2020. u 14:22 1 komentara 1529 prikaza
Foto: Ministarstvo poljoprivrede
Pogledajte galeriju 1/5

Na najvećoj međunarodnoj poljoprivrednoj manifestaciji Zeleni tjedan u Berlinu gostovala je i Hrvatska, i to s velikim uspjehom, kako izvještava Ministarstvo poljoprivrede, no zbog nastupa Folklornog ansambla Ivan Goran Kovačić iz Zagreba gotovo je nastao kulturni skandal. 

objavljen pretprogram Saznajte tko će sve nastupati na 71. Dubrovačkim ljetnim igrama

Naime, u dijelu svog nastupa kojim su trebali promovirati hrvatske narodne običaje, članovi ansambla bili su maskirani u Halubajske i Brgujske zvončare. To je poprilično naljutilo prave udruge zvončara u Hrvatskoj te štovatelje te stare tradicije upisane i na listu UNESCO-ve zaštićene nematerijalne kulturne baštine. Na sada je izbrisanoj objavi FA Ivan Goran Kovačić, zbog toga nastao pravi rat. 

- Ne znan ki more nes ovako grdo storit , i da mesto mačuki ima sekiru.. i da reče da su del jedne tradicije... primorja i nasega kraja... a znaju da nisu... i da nisu negder pročitali da su zvončari pod Unescovom zastiton.. - glasio je jedan od komentara koji ističe kako pravi zvončari ne nose sjekire, već mačuke, posebnu vrstu toljage ili batine. 

 | Autor : Facebook Foto: Facebook

- Ako ste već htjeli pokazati bogatu baštinu, onda ste trebali kontaktirati ljude koji znaju kako naši zvončari izgledaju, a ne se ovako izrugivati našoj tradiciji! - ljutito je izjavio jedan komentator.

Kako prenosi portal poduckun.net, iz FA Ivan Goran Kovačić u svemu tome ne vide ništa sporno

1 / 6
Halubajski zvončari

- Ovo su scenski primjeri folklora, a ne izvorna interpretacija baštine - rekao im je tajnik ansambla.

Veoma nezadovoljan bio je i Edvard Radan, predsjednik Udruge Brgujski zvončari i mačkare, koji je za portal izjavio: "Nije nam jasno kako se je netko usudio to učiniti i koji su bili razlozi. Je li se netko samo želio lijepo provesti u Berlinu pa je na račun naše tradicije dobio besplatan izlet, tko je sve ovo inicirao i odobrio – samo su neka od pitanja na koja još uvijek ne znamo odgovor, ali svakako ćemo saznati". 

Svečani program otvorenja Europske prijestolnice kulture SPEKTAKL Uz "Bella Ciao" i antifašističke slogane otvorena EPK u Rijeci

Dio nastupa "zvončara" u Berlinu možete vidjeti i u videu koje je na svoj službeni Youtube kanal postavilo Ministarstvo poljoprivrede. 

Dubai na Savici
Dokumentacija za tornjeve u Gradu
Za dvjesto milijuna eura izgradit će Dubai na Savici
Zaposlenici HEP-a na Advent Run utrci u Zagrebu
U EUROPSKOM VRHU
Podrška sportu i sportašima kao dio poslovne filozofije