Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Monika Herceg napisala svoj prvi dramski tekst i pobijedila na natječaju HNK

Među 166 pristiglih dramskih tekstova na Natječaj za suvremeni dramski tekst što ga je Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu pokrenulo u studenome 2019. godine, najboljim je izabran tekst nagrađivane pjesnikinje Monike Herceg "Gdje se kupuju nježnosti".
15. listopada 2020. u 10:55 0 komentara 111 prikaza
Foto: Mara Bratoš/HNK

Među 166 pristiglih dramskih tekstova na Natječaj za suvremeni dramski tekst što ga je Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu pokrenulo u studenome 2019. godine, kako je svečano obznanjeno u srijedu na konferenciji za medije, najboljim je izabran tekst nagrađivane pjesnikinje Monike Herceg "Gdje se kupuju nježnosti". Ta je drama  proglašena najboljom jednoglasnom odlukom ocjenjivačkoga suda Drame HNK koji čine intendantica Dubravka Vrgoč, ravnatelj Drame Ivica Buljan i dramaturginja Mirna Rustemović.

Agatha Christie I nakon sto godina kultna autorica zarađuje milijune, a bolji su samo Shakespeare i Biblija

Tijekom perioda pauze svijeta, a moguće je da bi se to da nije bilo tog prisilnog zaustavljanja, sve dogodilo značajno kasnije, otkrila sam čitajući neke suvremene autore dramu kao novu ljubav. Zaista sam se zaljubila u dramu, kao i prije u poeziju, izvan pameti i počela i pisati. Uvijek kad čovjek pronađe neku novu ljubav, to je već samo po sebi veliko veselje, a još ako se dogode ovakve prilike da ta ljubav može odmah zaživjeti na pozornici, onda je možda riječ i o čudu. U svakom slučaju, čini mi se da je ovo priča koja se tiče mnogih naših odrastanja, naših povijesti jer ona je borba i za goli život i za ljubav, za jednakost, za naše bolje budućnosti, i drago mi  je da će igrati baš u HNK-u, samom živućem srcu drame, rekla je Monika Herceg.

Natječaj za suvremeni dramski tekst prvi je natječaj takve vrste u HNK u Zagrebu nakon 1969. godine. Dramaturginja Mirna Rustemović rekla je kako su tekstovi bili tematski, stilski i poetički različiti, a sam odabir vrlo težak.

Bilo je vrlo teško izdvojiti u uži izbor 10 tekstova. Monika Herceg je originalna autorica, glas koji ne pripada nikakvoj grupi. Ona je prije svega pjesnikinja u onomu gordom smislu, arogantno avangardnom, ne kao osoba nego kao pjesnik. Monika smatra da se ovaj svijet i društvo mogu promijeniti i da ih jezik može promijeniti, te je nastavljačica jedne dugačke linije pjesnika koji su to činili, istaknuo je ravnatelj Drame Ivica Buljan.

Intendantica Dubravka Vrgoč zadovoljna je odazivom pisaca različitih generacija i opredjeljenja. Osobito  veseli što je bilo vrlo mnogo mladih pisaca, što govori o budućnosti  teatra, i zahvalni smo svakoj osobi koja se prijavila na natječaj, zaključila je intendantica HNK u Zagrebu.

viralni hit Pročitajte bizarni SF erotski roman o vrućoj aferi znanstvenice i koronavirusa

Dio monologa iz pobjedničke drame čitale su glumice Jadranka Đokić, Ksenija Marinković i Darija Lorenci Flatz. Drama "Gdje se kupuju nježnosti" Monike Herceg planira se izvesti na pozornici Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu 2021. godine.

Snijeg u Zagrebu 14. 1. 2013.
BIT ĆE SVEGA
Objavljena velika prognoza: Ovakvoj zimi nismo se nadali, evo što nas sve čeka
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.