Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Modiglianijevo ulje na platnu prodano za 157,2 milijuna dolara

Sotheby's je na večernjoj prodaji ponudio iznimnu kolekciju slika, radova na papiru i skulptura impresionista i modernista, vodećih umjetnika kasnoga 19. i ranoga 20. stoljeća
15. svibnja 2018. u 11:05 1 komentara 298 prikaza
Amedeo Modigliani
Foto: Reuters/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Na sinoćnjoj aukciji koju je u New Yorku organizirao Sotheby's, Modiglianijevo remek-djelo "Nu couche (sur le cote gauche)" prodano je za 157,2 milijuna dolara te je cijenom postalo četvrto najskuplje umjetničko djelo prodano na dražbi.

Les Choristes Zboraši iz 1877. U autobusu pronašli sliku ukradenu 2009. godine vrijednu 6 milijuna kuna

Sotheby's je na večernjoj prodaji ponudio iznimnu kolekciju slika, radova na papiru i skulptura impresionista i modernista, vodećih umjetnika kasnoga 19. i ranoga 20. stoljeća.

Licitacija je trajala kratko, tri do četiri minute, a započela je cijenom od 125 milijuna dolara. Od postignute svote ponuđaču, koji je sliku kupio 2003., ide 26,9 milijuna dolara.

Na prodaji se nudilo 45 djela Modiglianija, Picassa, Maneta, Moneta, Kandinskog, Moorea, Chagala, Muncha, Picabije, Legera, Matissea…

Umjetnina s najnižom procijenjenom vrijednošću bila je crtež Henryja Moorea (procijenjen na 400-600 tisuća dolara), a najskuplji je bio rad Amedea Modiglianija procijenjen na 150 milijuna dolara.

Amedeo Modigliani | Autor : Reuters/Pixsell Foto: Reuters/Pixsell

Modiglianijevo ulje na platnu najveće je u njegovu slikarskom opusu te ga smatraju njegovim "najambicioznijim" djelom. Naslikano je 1917. godine, samo nekoliko godina prije umjetnikove smrti u dobi od 35 godina. Dio je kolekcije aktova koju je Modigliani naslikao u Parizu u Rue Joseph Bara 3, gdje je nastalo nekoliko remek-djela nezaobilaznih u povijesti umjetnosti. Kruna kolekcije je upravo Nu couche (Ležeći akt).

Modiglianijev honorar za kolekciju od 22 akta iznosio je 15 franaka dnevno, koliko mu je za narudžbu plaćao njegov trgovac umjetninama Leopold Zborowski, ujedno i vlasnik stana koji je Modigliani koristio kao atelje. Zborowski je bio i prvi vlasnik ovog platna.

Platno je nedavno bilo izloženo na retrospektivnoj izložbi u londonskoj galeriji Tate Modern.

Rekord po svoti novca za koju je prodano jedno Modiglianijevo djelo drži drugi akt iz iste serije, koji je prije tri godine na aukciji kod Christie’sa dosegnuo cijenu od 170 miliona dolara. Najskuplja dosad prodana slika na jednoj umjetničkoj dražbi je Da Vincijev Salvator Mundi (lat. Spasitelj svijeta), ulje na drvetu prodano u studenome prošle godine u Christie’su za 450,3 milijuna dolara.

Sotheby’s nakon sinoćnje dražbe već danas organizira seriju "dnevnih" aukcija impresionista i modernista. U ponudi će se naći pastel Degasovih plesačica, višebojni pejsaž Francisa Picabije, rad na papiru Marca Chagalla i ulje Paula Signaca.

Umjetnine KOJA SCENA! Uništila 200.000 dolara vrijednu umjetninu zbog sebića Pariz taxi Vraćena vlasniku Trgovac umjetnina u taksiju zaboravio sliku vrijednu 1,5 milijuna eura aukcija Aukcija Sotheby'sa Ova slika prodana je za čak 46,5 milijuna dolara
Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

  • Danijel2:

    1. Od kuda mu novac (koga je pokrao)? 2. Koliko je puta ( koliko tisuća puta) umjetnik dobio manje novaca? 3.Sramota.