Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNK SPLIT

Mladi Ivan Plazibat efektno je i moderno režirao "Zlatnog zmaja"

Split,19112014-Drama Zlatni Zmaj u reziji Ivana Plazibata izvodi se u HNK-Split. Snimio:Matko Biljak
MATKO BILJAK
25.11.2014.
u 12:21

Prva dramska premijera u mandatu dugoočekivanog intendanta Gorana Golovka

Zanimljiva, avangardna, potpuno drugačija, glavna su obilježja predstave "Zlatni zma"j, njemačkog dramatičara Rolanda Schimmelpfenninga koja je u režiji mladog Ivana Plazibata premijerno izvedena na Sceni 55 HNK Split. Riječ je o prvoj dramskoj premijeri koju u svom mandatu potpisuje novi intendant Goran Golovko.

Crna komedija Schimmelphenniga, najigranijeg te jednog od najnagrađivanijih njemačkih autora srednje generacije, društveno je angažirana priča o statusu ilegalnih imigranata koji u Europu dolaze s Istoka u potrazi za boljim životom kako bi se našli u svijetu u kojem ima svega osim ljudskosti i morala.

Priča o bratu i sestri koji su napustili kinesku provinciju da pronađu ljepši život, koji poznaju iz televizijskih reklama i hollywoodskih filmova, umjesto uspjehom, završava tragedijom. Četveročlana mlada glumačka ekipa odlično je odradila po nekoliko zahtjevnih likova, dok je iskusni Nikola Ivošević svakoj ulozi dao iznimno dojmljiv pečat. Predstavu su iznijeli glumci, izvrsne Anastasija Jankovska (ovo joj je jedna od najboljih uloga u splitskom teatru) i Andrea Mladinić te Marko Petrič, Stipe Radoja i Nikola Ivošević.

Najveće zamjerke predstave, koja ima čak 48 scena, idu na račun teksta, od kojeg je splitska publika puno više očekivala, i ponavljanja nekih scena, za što nije bilo ni potrebe ni smisla. No, bez obzira na to, gotovo "dobitnom kombinacijom" pokazalo se rješenje kojim su se jako, jako brzo mijenjale razne uloge vrlo jednostavnim detaljima, tek odijevanjem košulja ili stavljanjem i skidanjem pregača.

Efektno i moderno. Jednostavnu, ali vrlo funkcionalnu scenografiju, potpisuje Ozren Bakotić, kostimografiju je osmislila Petra Dančević, a u predstavi je jako naglašen i bitan scenski pokret osmislila Ivana Pavlović. Glazbu je skladao Gordan Tudor, a svjetlo i ton oblikovali su Miroslav Mamić i Željko Mravak.

>> Manjak težak 4,3 milijuna kuna, od toga ovogodišnji 2,8 milijuna kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije