Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SNIMA SE

Mlada Dubrovčanka u Hrvatsku je dovela velikog Scorsesea

29.08.2019.
u 11:53

Antoneta Alamat Kusijanović našla se u rijetkoj i pomalo nezavidnoj situaciji da se i prije prvog dugometražnog filma ističe kao jedna od najuspješnijih hrvatskih redateljica. Mlada Dubrovčanka s američkom diplomom ostvarila je velik međunarodni uspjeh s filmom “U plavetnilo” koji je 2017. godine nagrađen na Berlinaleu, nakon čega je proputovao pola svijeta i osvojio niz nagrada.

U intervjuu koji je tada dala Večernjem listu istaknula je kako već priprema dugometražni film “Murina” koji bi trebao biti svojevrsni nastavak uspješnog kratkog metra, najavivši Kornate kao jednu od lokacija snimanja.

Teško je tada bilo zamisliti da će ovih dana na Kornate putovati iz podršku velikog Martina Scorsesea, čija je Sikelia Prods zajedno s RT Features Rodriga Teixeire tijekom prošlogodišnjeg festivala u Cannesu potvrdila da će koproducirati i sufinancirati njezin dugometražni prvijenac.

Projekt koji je pripreman godinama u međuvremenu je doživio još nekoliko promjena pa je, primjerice, Zdenku Gold i njezin Spiritus Movens na mjestu glavnog producenta zamijenio Danijel Pek iz Antitalent produkcije, a RT Features u međuvremenu su, čini se, postali ravnopravni producenti, dok status Scorseseove produkcije još nije potvrđen, ali jasno je da je njihova uloga itekako velika. Tome svjedoči i činjenica da je novi glavni producent izrazito oprezan u davanju bilo kakvih izjava i podataka o filmu bez “blagoslova izvana”, pa čak i o stvarima koje su već poznate javnosti ili javnost o njima ima pravo znati s obzirom na to da je filmu preko HAVC-a dodijeljeno i 3,120.000 kuna državnog novca.

Službeno je potvrđeno tek da će snimanje trajati ukupno 39 dana, da su podvodni kadrovi u okolici Koločepa već odrađeni, te da slijede snimanja na Braču i Kornatima. Poznato je i da film govori o potisnutom nasilju u obitelji koja zajedno završi na jednom jadranskom otoku te da glavne uloge imaju Gracija Filipović, Leon Lučev, Danica Ćurčić i Cliff Curtis.

Nakon što je njezin “U plavetnilo” na kojem je radila djelomično ista ekipa bio nominiran za studentskog Oscara, Antoneta Alamat Kusijanović nedavno je primljena i u Američku akademiju filmskih umjetnosti i znanosti, no čini se da će karijeru bar za sada nastaviti u okvirima hrvatskih koprodukcija. Ona sama ističe HAVC kao bolju alternativu nesmiljenoj američkoj utrci za financiranje mladih autora. A od takvog uloga i Hrvatska može profitirati, kako promocijom zemlje i njenih talenata, tako i vrlo konkretnom zaradom od filmske ekipe koja snima na našoj obali.

Komentara 1

Avatar Django
Django
12:57 29.08.2019.

Sve oko filma se drži u tajnosti, a meni se čini da već sada znam sve o filmu. Nasilje u obitelji, HAVC, Leon Lučev, ma sve je jasno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije