Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Mlada domaća skladateljica predstavit će svoje djelo na MBZ-u, a ispričala nam je kako je došlo do te suradnje

Maja Rivić
Foto: Silvija Dogan
1/3
20.09.2021.
u 15:52

Njezinu skladbu "Dwelling in time" izvest će INK Experiment Duo i Miodrag Gladović 20. rujna u Atelieru Meštrović.

"Poziv za skladbom za percussion duo je jako izazovan jer je riječ o dvoje renomiranih izvođača, a to su Ivana Kuljerić Bilić i Nikola Krbanyevitch, tj. I.N.K. Experiment Duo. Oni potencijalno sviraju čitav orkestar perkusija i to je jako uzbudljivo jer s jedne strane postoji taj limit od dvoje izvođača, a s druge strane su mogućnosti beskrajne i bezgranične jer je toliko instrumenata koje mogu svirati", kaže Maja Rivić, skladateljica čije će djelo u završnoj večeri Muzičkog biennala Zagreb izvesti I.N.K. Experiment Duo. U intervjuu uoči samog MBZ-a osvrnula se na svoj glazbeni put te je ispričala sve o pozadini svoje karijere.

Istaknula je kako se glazbom počela baviti prije nego što je smatrala da je to uopće bavljenje glazbom. "Htjela sam studirati razne stvari, od medicine, do arhitekture i onda kada sam studirala na Grafičkom fakultetu, tijekom tog perioda mi se javila neobuzdiva želja za stvaranjem glazbe, nije me više zadovoljavalo puko slušanje i sporadična interpretacija. Kako nisam išla u glazbene škole, nisam bila okružena ljudima koji se bave glazbom i onda sam nekako kopala svoj put kroz svoje projekte", ispričala je. Imala je vlastiti bend te je nekoliko godina s njim svirala po Zagrebu i okolici, a onda je krajem 2008. godine upoznala Maka Murtića.

Foto: Silvija Dogan

"S njim je krenulo moje ozbiljnije glazbeno putovanje. Uz njega sam počela jako puno slušati jazz i svjetski folklor, a on je samouki skladatelj te smo se međusobno podržavali i zajedno smo gradili zajedničku viziju o glazbenoj karijeri. Bila sam jedno vrijeme u njegovom bendu, a onda nakon što se to raspalo smo počeli sanjati kako bi bilo da studiramo glazbu i tako smo otišli u London krajem 2010. godine. Na preddiplomskom studiju je on studirao saksofon, a ja pjevanje i na trećoj godini sam studirala aranžiranje. Nakon toga smo se još tri godine zadržali u Londonu. Glavna stvar našeg boravka u Londonu je uz studij bila i Mimika Orchestra, s kojim sam rasla i koji me najviše gurao naprijed", naglasila je ova mlada skladateljica. Ispričala je i kako je došlo do suradnje s Muzičkim biennalom Zagreb.

Foto: Silvija Dogan

"Stupila sam u kontakt s Margaretom-Ferek Petrić, umjetničkom ravnateljicom Muzičkog biennala Zagreb, te sam izrazila želju da bih rado sudjelovala na festivalu na neki način. Na to me inspiriralo sudjelovanje Maka Murtića na prethodnom MBZ-u, kada su njegov komad izvodili Merčep i Sinković u Muzeju suvremene umjetnosti. Onda sam pomislila da bih i ja komponirala za takav festival jer mi je to bilo prekrasno. Kada sam se čula s Margaretom rekla mi je da su pri kraju s kreiranjem programa, no onda mi se javila nakon tri tjedna i onda se moja velika želja pretvorila u stvarnost pa sam i ja postala dijelom programa MBZ-a", rekla je.

Njezinu skladbu "Dwelling in time" izvest će INK Experiment Duo i Miodrag Gladović 20. rujna u Atelieru Meštrović.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije