Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glazbena institucija

Mitski rock-studio sada je kulturna baština Otoka

abbey
arhiva
09.03.2010.
u 15:50

Kroz studio je prodefilirala krema svjetskog rocka – od poznatog benda Pink Floyda i Kate Bush do legendarnog Oasisa, Radioheada, Mikea Oldfielda...

Kada bi trebalo odabrati “najlegendarniju” rock-fotografiju, sigurno bi pobijedio prikaz Beatlesa koji 8. kolovoza 1969. prelaze zebru ispred slavnih EMI-jevih studija – nazvanih Abbey Road tek sljedeće godine, po ulici u kojoj su smješteni. To je i možda najcitiraniji vizualni artefakt u povijesti pop-kulture. Naravno, mitski dojam cijele priče podebljan je činjenicom da su John, Paul, George i Ringo u šetnji na ovitku istoimenog albuma “uhvaćeni” pokraj zdanja u kojemu su nastale mnoge ključne snimke u njihovoj diskografiji. I ne samo njihovoj. A Beatlesi su tamo, koristeći se studijskim mogućnostima u najkreativnije svrhe, revolucionirali tehniku snimanja ploča.

Za razumjeti je stoga prašinu koja se proteklih tjedana podigla oko Abbey Roada. Sumorna je činjenica da najslavniji studio na svijetu više nikome ne donosi zaradu. Diskografski div EMI morao se suočiti s tužnom činjenicom: što će ti skupi studio ako pola posla možeš obaviti kod kuće na laptopu?

Srećom, prvotna namjera da Abbey Road zbog nakupljenih dugova ode na bubanj napuštena je nakon što se, zbog odluke o mogućoj prodaji, na noge digao sav glazbeni svijet (uključujući samog McCartneyja) koji je stvorio pritisak dovoljan da se uključi i sama država. Naime, britansko ministarstvo kulture proglasilo je Abbey Road institucijom od povijesnog značenja, čime je ideju o promjeni njegove namjene automatski učinilo nemogućom misijom. Abbey Road je, dakle, sačuvan!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije