Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odlazak umjetnika

Miro Glavurtić bio je slikar i pjesnik zanesen mistikom

FONDACIJA PLAVO
18.01.2023.
u 11:34

U rodnoj Crnoj Gori preminuo je osnivač umjetničke grupe Mediala. Miro Glavurtić bio je legenda beogradskog umjetničkog života, a posljednje je godine proveo u medijskoj tišini

Fondacija Plavo u ponedjeljak je objavila vijest da je preminuo slikar, pjesnik, izdavač, književnik i ezoterik Miro Glavurtić, rođen 5. rujna 1932. godine u Škaljarima kod Kotora. Glavurtić je uz Leonida Šejku bio osnivač i glavni teoretičar Umjetničke nadrealističke grupe Mediala, čija je prva izložba održana još 1958. godine u Beogradu, u kojem je Glavurtić i djelovao dugi niz godina.

Po nacionalnosti Hrvat, taj samouki slikar, kako navodi Hrvatski biografski leksikon, srednju tehničku školu (građevinski odjel) završio je u Titogradu 1950. godine, a 1953. seli se u Beograd, gdje je diplomirao hortikulturu na Šumarskom fakultetu. U Mediali, koja je okupljala raznorodne umjetnike sklone fantastici i nadrealnome, djelovao je od njezina osnivanja 1957. godine, stvorivši umjetnički krug koji je iznjedrio slavne slikare poput Dade Đurića i Ljube Popovića, ali i filmske redatelje poput Želimira Žilnika, Živojina Pavlovića i Dušana Makavejeva. Izlagao je na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, vjeran svojim strogim umjetničkim idealima. Pisao je i likovne kritike i eseje te teoretske članke za mnoge časopise, a objavljivao je i kratke priče, zbirke pjesama, studiju o demonologiji i hvaljeni roman "Psine". Jednu priču je poslao i na Večernjakov natječaj za kratku priču. Pokrenuo je i nekoliko časopisa te objavio brojne članke na temu alkemije, masonerije, tajnih društava...

Još je za vrijeme Jugoslavije djelovao kao nezavisan nakladnik objavljujući djela katoličkih mistika i molitvenike, što ne čudi jer je bio praktični katolik. Suosnivač je i izdavačke kuće Mediteran u Budvi i Siona u Zagrebu, u koji se preselio 1992. godine nakon što je u Beogradu dobivao prijetnje. U Hrvatskoj je živio u Zagrebu, nedaleko od Trga kralja Tomislava, i u Rovinju, ali u rijetkim se javnim istupanjima žalio da je tražio domovinu, ali da je nije našao te da mu Ministarstvo kulture nije podržalo nijedan projekt. Glavurtić je bio i kolekcionar vrijednih slika i starina.

U zagrebačkoj galeriji Forum prije četiri godine Glavurtić je imao izložbu nazvanu "Bog i psine", čiji je kustos bio Feđa Gavrilović. Ova je izložba dala presjek Glavurtićeva likovnog stvaralaštva, a publici je ponudila i prigodne citate iz njegovih knjiga. Tom je prilikom objavljen i tekst književnika Mirka Kovača o Glavurtiću. Mirko Kovač i Glavurtić bili su veliki prijatelji, a Glavurtić je prijateljevao i s Danilom Kišem, s kojim je čak razmišljao o odlasku u Budimpeštu 1956. godine, kada su Sovjeti antikomunistički ustanak ugušili u krvi. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije