Naslovnica Kultura Kazalište

Omiljena Melita Žganjer odgojila je generacije mladih glumaca

Predano je desetljećima radila kao pedagoginja Učilišta ZKM-a
28. studenoga 2017. u 21:30 0 komentara 3650 prikaza
Pogledajte galeriju 1/6

Nakon duge borbe s bolesti preminula je omiljena glumica i dramska pedagoginja Mirjana Rogina, koja je, često zapostavljajući vlastitu karijeru, desetljećima samozatajno odgajala stotine mladih glumaca koji su prolazili kroz Učilište Zagrebačkog kazališta mladih.

Mirjana Rogina 'Zaspala je naša Mirča' Umrla glumica Mirjana Rogina

Rođena 1961. godine u Zagrebu, završila je srednju školu za odgajatelje, paralelno i sama pohađajući dramski studio ZKM-a kod dramskih pedagoginja Zvjezdane Ladike i Slavenke Čečuk.

Bila je i teta u vrtiću

Od 1980. do 1993. radila je u dječjem vrtiću kao odgajateljica i tada se specijalizirala za dramski odgoj u predškolskoj dobi. U istom razdoblju honorarno je radila kao dramska pedagoginja u dramskim studijima ZKM-a i Kazališta Mala scena, a kao glumica surađivala s redateljima Ivicom Krajačem, Zoranom Vuletićem, Matkom Ragužem, Reneom Medvešekom te kao asistentica za rad s djecom glumcima s Ivicom Kunčevićem. Od 1993. bila je stalno zaposlena u Učilištu ZKM-a kao dramska pedagoginja.

1 / 6

Godine 1990. počela je raditi na televiziji, vodeći vlastitu emisiju “Mirčin lonac” i glumeći u seriji za djecu “Zlatko i detektivi”.

Šira javnost najviše će je pamtiti po naslovnoj ulozi u filmu “Tri muškarca Melite Žganjer” Snježane Tribuson. Suradnja s tom scenaristicom i redateljicom obilježila je njezinu filmsku karijeru: u njezinu filmu “Prepoznavanje” 1996. ostvarila je prvu ozbiljniju filmsku ulogu, a surađivale su i u TV filmu “Crna kronika ili dan žena”, te u “Ne dao Bog većeg zla” 2002. godine, dok je u filmu “Tri ljubavne priče” Snježane Tribuson asistirala i u radu s glumcima te glumila ulogu Novinarke.

Film, televizija i kazalište

U četvrt stoljeća karijere tijekom koje je postala jedno od najomiljenijih lica naših velikih i malih ekrana igrala je i u filmovima najistaknutijih hrvatskih redatelja kao što su “Božić u Beču” i “Ljudožder vegetarijanac” Branka Schmidta, “Blagajnica hoće ići na more” Dalibora Matanića, “Ispod crte” Petra Krelje, “Čovjek ispod stola” Nevena Hitreca...

Pamtit ćemo i njezine uloge u TV serijama “Naša kućica, naša slobodica”, “Mamutica”, “Cimer fraj”, “Stipe u gostima”, “Odmori se, zaslužio si”, “Novo doba” i drugima, zanimljiva je bila i njezina uloga Jovanke Broz u serijalu “Tito” Antuna Vrdoljaka.

Ne treba zaboraviti da je u matičnom ZKM-u od 2002. do 2004. godine glumila u predstavi “Jelka kod Ivanovih”, te da je bila pomoćnica redateljice Grozdane Lajić u predstavi Zabranjena vrata Učilišta ZKM-a.

U sklopu svojeg pedagoškog rada djelovala je i kao savjetnica u izboru i radu s djecom glumcima u filmovima i spotovima.

Nina Violić brojne kolekcije 'Šest lica glumice Nine Violić' - Grubić design obilježava 30 godina u dizajnu nakita Uma Thurman Još jedna žrtva? Uma je ljutita: Zahvalna sam što sam živa, a on ne zaslužuje ni metak amfAR Žene odahnule Sharon Stone na plaži konačno pokazala da ima 59 godina

 

Dobi.hr
BUDUĆNOST U VAŠEM DOMU
Juraj Križanić: „Danas svi mogu unaprijediti i automatizirati kućanstvo postepenom ugradnjom pametnih uređaja koji štede energiju, vrijeme i novac”
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.