Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak Mirjane Rogine

Omiljena Melita Žganjer odgojila je generacije mladih glumaca

28.11.2017.
u 21:30

Predano je desetljećima radila kao pedagoginja Učilišta ZKM-a

Nakon duge borbe s bolesti preminula je omiljena glumica i dramska pedagoginja Mirjana Rogina, koja je, često zapostavljajući vlastitu karijeru, desetljećima samozatajno odgajala stotine mladih glumaca koji su prolazili kroz Učilište Zagrebačkog kazališta mladih.

Rođena 1961. godine u Zagrebu, završila je srednju školu za odgajatelje, paralelno i sama pohađajući dramski studio ZKM-a kod dramskih pedagoginja Zvjezdane Ladike i Slavenke Čečuk.

Bila je i teta u vrtiću

Od 1980. do 1993. radila je u dječjem vrtiću kao odgajateljica i tada se specijalizirala za dramski odgoj u predškolskoj dobi. U istom razdoblju honorarno je radila kao dramska pedagoginja u dramskim studijima ZKM-a i Kazališta Mala scena, a kao glumica surađivala s redateljima Ivicom Krajačem, Zoranom Vuletićem, Matkom Ragužem, Reneom Medvešekom te kao asistentica za rad s djecom glumcima s Ivicom Kunčevićem. Od 1993. bila je stalno zaposlena u Učilištu ZKM-a kao dramska pedagoginja.

1/6

Godine 1990. počela je raditi na televiziji, vodeći vlastitu emisiju “Mirčin lonac” i glumeći u seriji za djecu “Zlatko i detektivi”.

Šira javnost najviše će je pamtiti po naslovnoj ulozi u filmu “Tri muškarca Melite Žganjer” Snježane Tribuson. Suradnja s tom scenaristicom i redateljicom obilježila je njezinu filmsku karijeru: u njezinu filmu “Prepoznavanje” 1996. ostvarila je prvu ozbiljniju filmsku ulogu, a surađivale su i u TV filmu “Crna kronika ili dan žena”, te u “Ne dao Bog većeg zla” 2002. godine, dok je u filmu “Tri ljubavne priče” Snježane Tribuson asistirala i u radu s glumcima te glumila ulogu Novinarke.

Film, televizija i kazalište

U četvrt stoljeća karijere tijekom koje je postala jedno od najomiljenijih lica naših velikih i malih ekrana igrala je i u filmovima najistaknutijih hrvatskih redatelja kao što su “Božić u Beču” i “Ljudožder vegetarijanac” Branka Schmidta, “Blagajnica hoće ići na more” Dalibora Matanića, “Ispod crte” Petra Krelje, “Čovjek ispod stola” Nevena Hitreca...

Pamtit ćemo i njezine uloge u TV serijama “Naša kućica, naša slobodica”, “Mamutica”, “Cimer fraj”, “Stipe u gostima”, “Odmori se, zaslužio si”, “Novo doba” i drugima, zanimljiva je bila i njezina uloga Jovanke Broz u serijalu “Tito” Antuna Vrdoljaka.

Ne treba zaboraviti da je u matičnom ZKM-u od 2002. do 2004. godine glumila u predstavi “Jelka kod Ivanovih”, te da je bila pomoćnica redateljice Grozdane Lajić u predstavi Zabranjena vrata Učilišta ZKM-a.

U sklopu svojeg pedagoškog rada djelovala je i kao savjetnica u izboru i radu s djecom glumcima u filmovima i spotovima.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije