Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura

Ministarstvo kulture uputilo u javnu raspravu prijedlog zakona o autorskim pravima

Ministarstvo kulture uputilo je u javnu raspravu Nacrt prijedloga zakona o autorskom pravu i srodnim pravima kojim se uređuje bolje balansirana zaštita prava autora, kreativaca, umjetnika izvođača, novinara i njihovih izdavača i producenata.
21. travnja 2020. u 14:44 0 komentara 181 prikaza
Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek
Foto: Petar Glebov

O relevantnosti ove rasprave u okolnostima pandemije COVID-19, ističu iz Ministarstva, svjedoči činjenica da se veliki dio sadržaja danas dijeli online i da su dionici kreativnih, kulturnih i medijskih industrija u okolnostima pandemije svoje radove stavili na Internet za građane uglavnom besplatno.

online projekt Upoznajte se s djelima hrvatskih modernih umjetnika iz zbirke Moderne galerije

"Zato je nužno što prije osigurati održivost njihova rada u izmijenjenim okolnostima. To ne znači da će se za građane - krajnje korisnike uvoditi ikakve nove obaveze ili plaćanje za sadržaje koji se inače besplatno nude na internetu. Obaveze se ovim Prijedlogom nacrta Zakona postavljaju internetskim platformama i drugim davateljima usluga informacijskog društva na internetu", obrazlažu iz Ministarstva.

Istodobno se, dodaju, ovim prijedlogom zakona relaksira dosadašnji autorskopravni režim te otvara niz novih mogućnosti za besplatno korištenje autorskih sadržaja u online nastavi, kao i na internetskim platformama institucija kulturne baštine da bi se što lakše kulturni, umjetnički i informativni sadržaji, koji inače postoje u zbirkama knjižnica, arhiva i drugih baštinskih ustanova, slobodno koristiti na Internetu za nekomercijalne potrebe.

Josipa Bubaš: Trokut#2 Svojim iskustvima i stavovima o položaju žena u društvu sudjelujte u performansu

Ovim se zakonom nacionalno zakonodavstvo usklađuje s europskom Direktivom o autorskom pravu na Jedinstvenom digitalnom tržištu i ostalim europskim direktivama u području autorskog prava.

Savjetovanje je otvoreno do 17. svibnja na poveznici e-Savjetovanje: https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=13850

RTL Direkt
Zoran Šprajc u svom stilu komentirao Bandićev sprovod: 'Kao da je sam pisao scenarij, imao je smisla za zaj***nciju''
Ikigai – razlog ili svrha, motiv zbog kojeg postojimo, a kojeg osjećaju milijuni Japanaca
ŽIVOTNI BALANS
Ikigai – japanska drevna tajna za dug i sretan život bez stresa koji bi svi trebali prakticirati
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.