Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zvijezda u Lisinskom

Michel Camilo, dječak koji je ostavio medicinu zbog jazza

'11.10.2011., Zagreb - Svjetski poznati jazz pijanist i skladatelj Michel Camilo u hotelu Westin u Zagrebu. Photo: Petar Glebov/PIXSELL'
'Petar Glebov/PIXSELL'
13.10.2011.
u 19:45

Glazba se u velikoj karipskoj obitelji Camilo podrazumijevala, a talent je smjesta otkriven

Iako je tek stigao iz zračne luke, veliki jazz pijanist s velikim je uživanjem, opušteno i vedro, popričao s našim reporterom

Priču o svom prvom susretu s glazbom Michel Camilo bez svake je sumnje već mnogo puta ispričao. Ali, o njegovu odnosu s glazbom i prema glazbi puno govori baš ta spremnost da je opet ispriča s onakvim oduševljenjem i radošću prisjećanja s kakvima zaljubljeni ljudi vole pripovijedati o prvom susretu s ljubavlju svog života.

Glavno da se svira

Kao da nije stigao ravno iz zračne luke, u baru Westina, ne obraćajući ni najmanju pažnju na investitorsku vrevu oko nas, slavni se jazz pijanist s velikim uživanjem, opušteno i vedro, još jednom vratio u djetinjstvo, u Santo Domingo na Božić potkraj 1950-ih, kada su mu bile četiri godine.

Od roditelja je na dar dobio harmoniku. Nije ju tražio. Ali, glazba se u velikoj obitelji Camilo podrazumijevala, a talent je smjesta otkriven. Već do božićne večere mali su prstići zasvirali "Tiha noć, sveta noć". Slijedio je susret s djedovim klavirom, pa glazbena škola, da bi naučio note i zapisivao melodije koje su navirale.

U pravom duhu Kariba glazba se nije dijelila na klasičnu ili popularnu, glavno je da se svira, pjeva i pleše. Za Michelove roditelje samo jedno nije dolazilo u obzir: profesionalno bavljenje glazbom, čak ni onda kada je sa 14 godina već svirao klavir u Simfonijskom orkestru Santo Dominga. To je bio hobi, a u "stvarnom životu" studirala se medicina.

Studirao dopisno

Ali, u dječakov je život tada preko mora, na valovima radija, i brodovima koji su donosili američke glazbenike, doplovio jazz i potpuno ga zaokupio. Još premlad da bi mimo očeve volje otišao u SAD, teoriju jazza studirao je – dopisno. A prvi stvarni posjet New Yorku otpuhnuo je roditeljski autoritet. Medicini je ipak dao još jednu šansu. Godinu je dana pokušao živjeti bez glazbe. Nije išlo. 

Marljivo je studirao na Juilliardu i Mannes School of Music i ubrzo ušao u Blue Note kroz vrata za izvođače. Tamo ga je jednom došao čuti i slavni dirigent Leonard Slatkin na čiju je narudžbu prije desetak godina nastao i Klavirski koncert koji će Camilo sutra svirati na prvom koncertu Zvjezdanog ciklusa Zagrebačke filharmonije. Svirat će i Gershwinovu "Rapsodiju u plavom", a pod ravnanjem Ernesta Martineza Izquierda, orkestar će latino-simfonijsku večer upotpuniti i glazbom Artura Marqueza i Alberta Ginastere. 
Za razliku od solističkog recitala, kakav je u srijedu, u sklopu Jesenskog festivala jazza, održao u maloj dvorani Lisinskog, sviranje s orkestrom je kao da sjedite na vjetru silnih emocija i tonova koje vam šalje svaki od glazbenika, kaže Camilo. Vjetrovita večer u Lisinskom počinje u petak 19.30 sati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije