Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KNJIGA 'Nova Europa' komičara i filmaša Michaela Palina

Michael Palin: O vezi picigina i Montyja Pythona

05.11.2008.
u 17:35

Promatrajući picigin u punom zamahu, postaje mi jasnije zašto je Jugoslavija bila prva zemlja izvan engleskoga govornog područja koja je otkupila Leteći cirkus Montyja Pythona, zapisao je između ostaloga Michael Palin vidjevši igru picigin na splitskom kupalištu Bačvice.

Najpoznatiji kao član komičarske skupine Monty Python, a u posljednih dvadesetak godina i kao voditelj, autor i domaćin putopisnih TV-serija, Palin je svako od sedam TV-izdanja popratio istoimenim književnim izdanjem. Kao i prethodnice, tvrdoukoričena, tiskana na finom papiru s više od 290 fotografija u boji “Nova Europa” (Profil) (gotovo) doslovno prati događaje i tekst iz serije.

Iako se ponavlja ono što smo čuli i vidjeli na TV-ekranima, riječ je o zanimljivu i pitku štivu u kojem, putujući tijekom pet mjeseci kroz 21 zemlju koja je donedavno bila “skrivena iza željezne zavjese”, Palin daje sažete povijesne osvrte, posjećuje arhitektonske, prirodne i kulturološke znamenitosti te, družeći se s običnim i/ili istaknutijim stanovnicima i promatranjem lokalnih svečanosti, neposredno upoznaje životni puls.

Osobito ga zanima zabilježiti karakterističnu anegdotu, prepoznati društveno-političku specifičnost pojedine zemlje te doznati kako sugovornici doživljavaju razliku između (komunističkih) uređenja u kojima su živjeli donedavno i onih (uglavnom kapitalističkih) u kojima žive danas. Posebna se čar nalazi u Palinovim oštroumno duhovitim zapažanjima i komentarima koji odlično funkcioniraju i bez slike, a ovdašnjem će čitatelju posebno zanimljivo biti to što je ovaj put posjetio Hrvatsku.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije